Danmark: Massivt stöd till de strejkande

2008-04-23 12:48:16
I Danmark går vårdstrejken in på sin andra vecka och nästa vecka (måndagen den 28 april) trappas strejken upp när fackförbundet FOA tar ut ytterligare 13 000 medlemmar i strejk.

Stödet till de strejkande är massivt. I en opinionsundersökning menade 90 procent av tillfrågade att de som arbetar i vård och omsorg är värda en rejäl lönehöjning. Hela 70 procent ansåg att de offentligt anställda gjorde rätt när de beslöt att gå ut i strejk för sina krav. I en nyligen genomförd undersökning bland äldre var det 8 av 10 som stödde strejken.
I Danmark strejkar vårdanställda inom den offentliga sjukvården samt kommun- och landstingsanställda. De strejkande tillhör den fackliga samarbetsorganisationen Sundhetskartellet (anställda inom sjukvården), respektive FOA.
Drygt 60 000 är ute i strejk när detta skrivs (den 22 april) och de kräver ett lönelyft på 5 000 kronor i månaden, eller 15 procent under de kommande tre åren.
Det är inte bara i opinionsundersökningar som de strejkande får stort stöd.
Minst 40 000 människor deltog i den demonstration Sundhetskartellet anordnade i Köpenhamn den 17 april. Nya demonstrationer och aktionsdagar är på gång.
Högerpolitiker som genomfört nedskärningar och satsat pengar på privat sjukvård istället för den offentliga anklagar nu de strejkande för att vara ”oansvariga” samt hotar med nya avgifter inom vården.
Dessutom finns det politiker som leker med tanken på att försöka stoppa strejken med en tvångslag. Men två av tre är emot en tvångslag, enligt danska Politiken den 22 april.
Varje försök att stoppa strejken med en tvångslag måste mötas av total strejk från alla löntagare och fackförbund.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!