Danmark: ”Sjuksköterskornas kamp gäller alla offentliganställda”

Rasmus Kreutzmann deltog i solidaritet med sjuksköterskornas kamp. Foto: Anders Wemmert

Trots att den danska socialdemokratiska regeringen under ledning av Mette Fredriksen förbjöd sjuksköterskestrejken i Danmark den 28 augusti, som började den 19 juni, fortsätter kampen och stödet att sprida sig. Regeringen tvingade sjuksköterskorna tillbaka till arbetet.

Mette Fredriksen hade tidigare lovat att man inte skulle ingripa, men gjorde det ändå – en attack på strejkrätten, precis som regeringen gjorde 2013 då lärarna strejkade. Då var Mette Fredriksen arbetsmarknadsminister.

Varje vecka sedan slutet av augusti har 1-timmesstrejker genomförts utanför sjukhus runt om i Danmark. I Köpenhamn, Odense, Århus, Herlev med flera platser strejkar sjuksköterskor varje vardagsmorgon mellan 07.45 och 08.45 utanför sina arbetsplatser.

Trots att arbetsgivarna har hotat med uppsägningar och att det utdömts böter för sjuksköterskornas ”olagliga” strejk har andra lokala fackföreningar, framför allt inom den offentliga sektorn, slutit upp bakom de krav som förts fram.

Kraven är: ordentliga lönelyft och bättre arbetsförhållanden, stopp på nedskärningar inom sjukvården, skolan och omsorgen.

Strejkstödskommittéer har bildats runt om i Danmark som sprider information om kampen, håller manifestationer och protestmöten samt samlar in pengar till böterna som de strejkande sjuksköterskorna har dömts att betala.

Fredagen den 24 september hölls flera protestmöten i landet, bland anat i Köpenhamn, Odense och Århus.

Offensiv slöt upp på Rådhuspladsen i Köpenhamn och fick en intervju med Rasmus Kreutzmann, medlem i den lokala avdelningen av fackföreningen 3F som organiserar bland annat anställda inom industri, transport, byggbranschen och offentlig sektor. Det är Danmarks största fackförbund med cirka 350 000 medlemmar.

Rasmus Kreutzmann är byggarbetare och aktiv i lokala byggfacket inom 3F.

Varför är ni här idag?

– Vi är här för att visa vårt stöd för sjuksköterskorna. Deras kamp för bättre löner och bättre arbetsvillkor är en kamp för alla offentligt anställda.

Vad tycker ni om regeringens ingripande?

– Helt förkastligt. Det är ett angrepp på strejkrätten och fackföreningsrörelsen.

Ni är inte den enda lokala fackföreningen som är här idag, vilka andra fack deltar?

– Här finns representanter för Paedagogerna, Lärarna, Sjuksköterskorna och SOSU:erna (Socialarbetare och Socialassistenter).

Har ni fått stöd från andra fackföreningar i andra länder?

– Det har kommit och kommer stöduttalanden från lokala fackföreningar och medlemmar från andra länder.

Hur ska ni gå vidare? 

– Vi fortsätter kampen för bättre löner och arbetsförhållanden för alla offentligt anställda. Vi kommer inte att ge oss.

Under torgmötet på Rådhuspladsen hölls det flera appelltal till stöd för sjuksköterskorna av representanter för lärarfacket, Paedagogerna och SOSU:erna. Alla appelltal manade till fortsatt kamp och stöd för bättre löner och arbetsvillkor. ■

Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!