Danmark: sjuksköterskornas strejk fortsätter

Dansk Sygeplejeråd på demonstration 2015. Deras strejk fortsätter och får stöd av allt fler fack, arbetsgrupper och sektorer (Foto: Wikipedia CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sedan den 19 juni är en stor del av sjuksköterskorna i Danmark ute i strejk.

Strejken utlystes sedan medlemmarna i fackföreningen Dansk Sygeplejeråd röstat nej till medlarnas förslag till uppgörelse mellan de offentliga arbetsgivarna i regioner och kommuner runt om i Danmark och sjuksköterskorna. 74 procent av medlemmarna röstade nej och strejken var ett faktum.
Sjuksköterskorna strejkar för högre löner och bättre arbetsvillkor vad gäller arbetstider och anställningsförhållanden. 

Bakgrunden till kampen för bättre löner är mångåriga nedskärningar inom den offentliga sektorn, en situation som liknar den vi har sett och ser i Sverige. Nedskärningarna har lett till att de danska sjuksköterskorna hamnat efter i löneutveckling jämfört med andra yrken, samt att man släpat efter i lönenivån jämfört med andra likvärdiga mansdominerade yrken. 
Strejken handla alltså både om kampen för bättre löner och arbetsvillkor och kampen för jämställdhet i arbetslivet mellan män och kvinnor.

De strejkande har fått enormt stort stöd från andra fackföreningar.

De strejkande sjuksköterskorna har fått enormt stort stöd i sin kamp från andra fackföreningar. Solidaritetshälsningar och stöduttalanden publiceras dagligen i media och på sociala medier.
Strejken har stöd från bland annat danska BJMF (Byggnads-, jord- och miljöarbetarnas fackförening), Socialpedagogernas fackförening LFS, många lokalklubbar av den stora danska fackföreningen 3F, lokalavdelningar av Uddannelsesforbundet (Lärarförbundet), lokala avdelningar av de tåganställda, med flera. 
Detta är ett tydligt bevis på att strejken har ett brett stöd bland arbetare. De danska sjuksköterskorna har också fått stöduttalanden från strejkande sjuksköterskor i Norge, stöd från fackföreningar i USA, England och flera europeiska länder – internationell solidaritet.
Tyvärr har inte svenska Vårdförbundet utmärkt sig för att stödja sina danska kollegor. Vårdförbundet borde driva solidaritetskampanj för de danska sjuksköterskorna.

Exemplet från Danmark där medlemmarna får rösta om avtalen är också något som den svenska fackföreningsrörelsen måste ta efter. Medlemsomröstningar om avtalen där majoritetsbeslut gäller borde vara en självklarhet även i Sverige. 
Allt stöd till de danska sjuksköterskornas strejk!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!