Danmark: Stöd sjuksköterskestrejken

”Glaset var fullt. Nu är den överfylld”, kommenterar Grete Christensen, ordförande för Dansk sygeplejeråd, på deras hemsida (Foto: Søren Svendsen).

av Katja Raetz // Artikel i Offensiv

Sedan lördag den 19 juni befinner sig cirka tio procent av alla sjuksköterskor i regioner och kommuner i Danmark i strejk. Detta efter att medlarbudet söndagen veckan innan i avtalsförhandlingar om kollektivavtal röstades ner.

Med 66,7 procent röstade en majoritet av de röstberättigade sjuksköterskorna nej till medlingsbudet. Valdeltagande i omröstningen låg enligt danske sjuksköterskeförbundet Dansk sygeplejeråd på historiskt höga 74,4 procent.
Avtalet OK21 gäller både sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor. Bland röntgensjuksköterskorna röstade två tredjedelar av medlemmarna för medlarbudet och är därmed undantagna strejken.
Upprinnelsen till strejken är krav på höjda löner som för sjuksköterskor enligt Dansk sygeplejeråd ligger 15-20 procent lägre än lönerna i andra jämförbara yrken med motsvarande utbildningsnivå. 
I Danmark har anställningar i den offentliga sektorn efter Tjänstemannareformen från slutet av 1960-talet organiserats i en lönetrappa. Genom denna reform placerades typiskt kvinnodominerade yrken som inom till exempel vården på en lägre lönenivå än likvärdiga mansdominerade yrken, enligt förbundet.

Dansk Sygeplejeråd förklarar att bakgrunden till nej också är de många år av svältkur inom hela hälso- och sjukvården, som har lett till ett ökat arbetstryck och ökade krav på flexibilitet från de anställda. 
Som Grete Christensen, ordförande för Dansk sygeplejeråd och förhandlingsledare för sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor i OK21, säger på Dansk Sygeplejeråds hemsida: 
”Jag ser nej-signalen som en stark och otvetydig signal till både arbetsgivarna och Christiansborg att sjuksköterskorna har tappat tålamodet. Missnöjet med lönen har blivit för stort. Samtidigt befinner vi oss efter ett och ett halvt år med corona på en plats där sjuksköterskorna har sprungit extra fort i en vardag som redan kännetecknades av en pressad arbetsmiljö och omänsklig stress. Glaset var fullt. Nu är det överfyllt.”

Både huvudstyrelsen och kongressen för Dansk sygeplejeråd hade rekommenderat ett ja till medlarbudet. Det råder dock ingen tvekan om att alla kommer att instämma till 100 procent med medlemmarnas önskan att gå ut i strejk, påpekar Grete Christensen:
”Även om huvudstyrelsen och kongressen hade rekommenderat ett ja, följer vi medlemmarnas nej med största respekt. I huvudstyrelsen visar vi nu politiskt ledarskap och ansluter oss till kampen för att sätta maximal press på arbetsgivarna och Christiansborg.”
Även i Norge befinner sig just nu sjuksköterskor i strejk för högre löner, tillsammans med andra anställda inom den offentliga sektorn, bland annat lärare. Här har dock regeringen gått in och stoppat strejken i kommunerna genom skapandet av ett obligatorisk lönenämnd som i praktiken innebär att staten tar över lönefrågan, enligt tidningen Vårdfokus. Norska sjuksköterskeförbundet svarade med att ta fler sjuksköterskor ut i strejk på sjukhusen.

Att medlemmar får rösta om sina egna avtal där majoritetsbeslut gäller borde vara en självklarhet även inom fackföreningsrörelsen i Sverige. Allt stöd till sjuksköterskornas strejk!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!