Danmark: Stora protester mot slopad helgdag för militär upprustning

50 000 slöt upp i Köpenhamn (Foto: Aidan Jamison, ISA Danmark).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I söndags den 5 februari samlades tiotusentals arbetare i centrala Köpenhamn för att demonstrera mot regeringens förslag att ta bort en helgdag.

Det är den socialdemokratiska regeringen under statsminister Mette Fredriksen som tillsammans med sina koalitionspartners Venstre och Moderaterna föreslagit att helgdagen ”Store Bededag” tas bort. En anledning är att den danska regeringen vill rusta upp militären och att borttagandet av en av Danmarks största helgdagar ska finansiera det.
Det är en varning till inte minst de svenska arbetarna, där mer pengar till den så kallade Försvarsmakten ska finansieras genom att plocka från andra poster. Även här skulle ett liknande förslag kunna presenteras med liknande argument. Dessutom föreslår man att ingen ersättning för obekväm arbetstid ska utbetalas.
Förslaget har lett till stora protester från de danska fackföreningarna som har genomfört en namninsamling mot förslaget. Hittills har man samlat ihop nästan 500 000 underskrifter.

Danmarks största fackliga centralorganisation, Fagforbundenes Hovedorganisation (FH, motsvarande LO), tog initiativ till demonstrationen i Köpenhamn. FH organiserar både offentligt och privat anställda, yrkesutbildade arbetare, specialarbetare och lägre funktionärer.
Demonstrationen samlade över 50 000, enligt arrangörerna. Flera talare uppmanade regeringen att ta tillbaka förslaget som upplevs som arbetarfientligt. Den socialdemokratiska regeringen vill med sitt förslag genomföra ytterligare åtgärder för att vältra över krisen på de danska arbetarna.

Nu krävs det ytterligare mobilisering och samordning av kampen samt strejker mot regeringens förslag om man ska lyckas stoppa det. Målet måste vara att få bort den socialdemokratiska regeringen, stoppa attackerna på den danska arbetarklassen och bygga en rörelse mot krig och militär upprustning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!