Danmark: Tvångslagen får ”sjuksköterskorna att se rött”

Varje dag äger en timmes långa strejker rum på sjukhus efter sjukhus i Danmark i strid mot att regeringen förbjöd deras strejk. Deras kamp får nu ett allt större stöd från andra fack i Danmark (Foto: News Øresund /Johan Wessman).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 19 juni inledde de danska sjuksköterskorna i Danmark sin strejk. Strejken utlystes sedan medlemmarna i fackföreningen Dansk Sygeplejeråd röstat nej till medlarnas förslag till uppgörelse mellan de offentliga arbetsgivarna i regioner och kommuner och sjuksköterskorna. 
Men i slutet av augusti stiftade Folketinget en tvångslag som stoppade strejken, vilket fick ”sjuksköterskorna att se rött”, som Dansk Sygeplejeråds ordförande Grete Christensen kommenterade. Tvångslagen har mötts av flera och återkommande strejkaktioner på landets största sjukhus.

Sjuksköterskorna strejkade för högre löner och bättre arbetsvillkor vad gäller arbetstider och anställningsförhållanden. 
Bakgrunden till kampen för bättre löner är mångåriga nedskärningar och försämringar inom den offentliga sektorn, en situation som liknar den vi har sett och ser i Sverige.
Nedskärningarna har lett till att de danska sjuksköterskorna hamnat efter i löneutveckling jämfört med andra yrken, samt att man har släpat efter lönenivån jämfört med andra likvärdiga mansdominerade yrken. Den tio veckor långa strejken var alltså en kamp för bättre löner och arbetsvillkor samt för ett jämställt arbetsliv.

Strejken spred sig från sjukhus till sjukhus och protesterna ökade i stryka. Andra fackföreningar har under kampens gång uttalat sitt stöd för sjuksköterskornas kamp och så kallade strejkstödskommittéer har bildats över hela landet.
Inför hot om att protesterna skulle sprida sig ytterligare tog den danska regeringen ett beslut om att förbjuda sjuksköterskornas strejk den 28 augusti. Dessutom tvingade man på sjuksköterskorna det avtal som de tidigare hade röstat nej till med överväldigande majoritet. 
Den S-ledda regeringen tvingade alltså fram ett avtal utan ordentliga löneökningar och utan garantier för lika löner och förbättrade arbetsvillkor.

Svaret på regeringsingripandet har inte låtit vänta på sig. Nu sprids proteststrejker åter över Danmark och de olika sjukhusen.
Nu strejkar sjuksköterskor och annan personal en timme varje dag, och kommande vecka fortsätter proteststrejkerna. Strejkstödskommittéerna anordnar också demonstrationer och möten till stöd för den fortsatta kampen. 
Arbetsgivarna har svarat proteststrejkerna med att ta hjälp av motsvarande Arbetsdomstolen som har beslutat att strejkerna måste upphöra – annars blir det böter.
Alltsedan regeringsingripandet har strejkstödskommittéerna samlat in pengar till de strejkande sjuksköterskorna. En av de digitala insamlingsboxarna MobilPay har fått stänga på grund av att det kommit in så mycket pengar att MobilPay:s box är full!

För varje dag som går får sjuksköterskorna fler och fler stöduttalanden från andra fackförbund.  
Ett av de senaste exemplen är Pedagogernas fackförening som stöttar strejken. De danska lärarna som strejkade för bättre löner och arbetsvillkor 2013 blev precis som sjuksköterskorna utsatta för ett regeringsingripande och deras strejk förbjöds. Då var den nuvarande statsministern Mette Fredriksen (S) arbetsmarknadsminister. 

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer fullt ut de danska sjuksköterskornas kamp och deras rättmätiga krav.

RS STÖDUTTALANDE FÖR DE DANSKA SJUKSKÖTERSKORNA
Till de kämpande sjuksköterskorna i Danmark:
Rättvisepartiet Socialisterna i Sverige har sedan ni inledde er strejk för bättre löner och bättre arbetsförhållanden stött kampen fullt ut. Vi har följt  strejkerna och solidaritetsmanifestationerna varje dag. 
Tyvärr skrevs det nästan ingenting i den svenska dagspressen om er tio veckor långa strejk och inte en rad har skrivits om de proteststrejker som har genomförts mot tvångslagen. Inte heller tv-nyheterna har rapporterat från kampen.
Men sedan strejkerna startade har vi i vår veckotidning Offensiv rapporterat om vad som händer i Danmark. 
Vårdförbundet, som organiserar de svenska sjuksköterskorna, gav tyvärr inget stöd till strejken, utan förklarade sig ”neutrala”. Det anser vi vara en skandal, eftersom det idag, mer än någonsin, behövs facklig solidaritet och gemensam kamp över gränserna.  
Er kamp mot nedskärningar i den offentliga sektorn, mot privatiseringar av sjukvården och kamp för bättre löner och arbetsvillkor samt mot regeringens tvångslag sätter ett exempel för andra vårdsanställda, men också för andra arbetargrupper. 
Er kamp visar vägen och ni har allt vårt stöd.
Rättvisepartiet Socialisterna, den svenska sektionen av ISA (International Socialist Alternative)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!