Danmark: ”Vi vil ha mere løn”

2008-04-29 17:21:42
I måndags trappade fackförbundet FOA (Fag og Arbede) upp sin strejk genom att ta ut ytterligare 11 000 medlemmar, bland annat inom barnomsorgen, i strejk.

Samtidigt fortsätter den fackliga samarbetsorganisationen Sundhetskartellet, som består av 11 olika vårdfack, sin strejk inom den offentliga vården. Totalt strejkar uppemot 70 000 för lika lön och 15 procent mer i lön under de kommande tre åren.
Stödet till de strejkande är fortfarande stort och växer. ”Stödet från befolkningen ökar”, påpekar FOA den 23 april och hänvisar till nya siffror som redovisades i danska TV2 och som visade att 80 procent sagt att de sympatiserar med de strejkande inom vården och omsorgen, mot 72 procent veckan innan.
Det var svar på tal till högerns och medias propaganda om att ”strejker skulle vara omoderna”.
”Vi vil ha mere løn”, var det klara budskapet från de 2 000 till 3 000 som deltog vid den gemensamma demonstration som FOA och Sundhedskartellets anordnade i Odense den 22 april.
Nästan dagligen genomförs demonstrationer och stödaktioner och 1 maj i år kan bli rekordstort.

Det finns pengar

Regeringen har sänkt skatten för de rika och den offentliga sektorns chefer har fått ett lönelyft på sammanlagt 23 procentunder den gångna treårsperioden. Det saknas inte pengar i Danmark. Statens budget har ett överskott på närmare 100 miljarder danska kronor.
Regeringen har dessutom via subventioner prioriterat den privata sjukvården på den offentliga vårdens bekostnad.
Högerregeringens politik mot de strejkande är en fortsättning på de nedskärningar, privatiseringar och avgiftsbeläggningar som man har genomfört eller aviserat om.
Arbetsgivarna (politikerna) hetsar mot strejken. Ordförande för Kommunernas Landsforening (danska SKL) Erik Fabrin, från regeringspartiet Venstre, har sagt att han vill besvara strejken med en storlockout. ”Ett lockoutvarsel är rimligt och kan tvinga fram en förhandlingslösning”, sa han till tidningen Jyllands-Posten den 28 april.
Hoten om masslockout och det än så länge mer lågmälda hotet om att stifta en tvångslag mot strejken kräver nya strejkvarsel samt stödaktioner från andra fack och från allmänheten.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!