Danska minkfarmar: Eländig djurhållning skapar virusmutationer

Den profitdrivna djurhållningen, där djuren lever under vedervärdiga förhållanden, skapar virusmutationer och pandemier (Foto: Nettverk for dyrs frihet / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

I förra veckan uppdagades det i medier att danska minkar i stora minkfarmar har fått muteringar av covid-19-viruset, som kallas ”kluster 1-5”, där 5 är den vanligaste förekommande. Den danska regeringen beordrade att landets 17 miljoner minkar skulle avlivas, något som stoppades i Folketinget (motsvarande riksdagen) den 10 november.

Den danska regeringen ska också testa alla invånare i den drabbade regionen Nordjylland. Inom två veckor ska man ha testat 280 000 av befolkningen på 589 000 i regionen. Siffror från i helgen visade att 214 människor har fått minksmittan, varav 14 utanför Nordjylland.
Den danska folkhälsomyndigheten skriver att: ”Som medborgare behöver du inte oroa dig. Det muterade viruset är inte farligare än andra virus eller mer smittsamt. Men om det sprids i Danmark eller internationellt kan det potentiellt få allvarliga konsekvenser för den skyddande effekten av de kommande vaccinerna.”
Den danska minkfarmsindustrin står för uppskattningsvis 1 procent av landets BNP, enligt siffror från SVT Nyheter, en industri som regeringen i fredags har valt att helt stänga ner.
Skälet till att regeringen ville avliva alla minkar var att det genetiska test som behöver genomföras för att hitta den specifika mutationen tar flera veckor att genomföra, enligt danska smittskyddsmyndigheten Statens serum institut (SSI). Innan Folketinget stoppade beslutet hann 2,5 miljoner minkar avlivas.

Att så många minkar redan har dödats är tragiskt. Ännu mer tragiskt är kanske den fruktansvärda djurhållningen som leder till smitthärdar och nya utbrott. Djur i den högintensiva industriella kött- och animalieproduktionsindustrin hålls tillsammans i extremt trånga utrymmen, där virus och bakterier frodas och stressen på djuren är enorm.
Det är inte ett ”wuhanskt” problem. Det är ett kapitalistiskt problem. Det sker i Danmark och i Sverige, i Storbritannien och i alla länder. Djurens lidande och misär är ett måste för att hålla uppe produktionen för så låg kostnad som möjlig (vilket i sin tur innebär att profiten för företagen blir högre), som i sin tur innebär risker för nya pandemier eller, som i detta fall, mutationer.
Bland de nya infektionssjukdomar bland människor som har upptäckts de senaste tio åren kommer hela 75 procent från djur, däribland covid-19.
Minkindustrin är också helt onödig, då de föds upp och lever under hemska förhållanden bara för deras päls skull – en lyxindustri för den rika eliten. I Sverige föds 500 000 minkar upp och dödas årligen, enligt Djurrättsalliansens siffror.

Det bara understryker att det omedelbart behövs en grön omställning av djurhållningen, men även jordbruket. Stora djurindustrier måste avvecklas och ställas om till växtbaserad produktion av olika slag. All pälsindustri borde omedelbart skrotas.
Djurhållningen och jordbruket generellt måste bli mer småskaligt och lokalt, där djuren behandlas på ett värdigt sätt utan stress och trängsel. De påverkade arbetarna ska erbjudas möjlighet till utbildning om så krävs för att jobba kvar i de omställda sektorerna.
Det skulle gynna djuren, klimatet och människan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!