Danska regeringen vill skicka flyktingar till öde ö

2019-01-23 11:33:44

foto: Foto: News Øresund – Johan Wessman
Den danska regeringens rasism når nya, hemska nivåer.

2019 vill den danska regeringen införa en ny lag som innebär att flyktingar som har begått någon typ av brott och fått avslag på sin asylansökan skall skickas till en öde ö i väntan på utvisning.

Förslaget, som finns med  i budgeten för 2019 och som den danska regeringen har förhandlat fram med stöd av det rasistiska Dansk Folkparti, är ett av flera rasistiska och vidriga förslag för att minska invandringen till Danmark.
Andra åtgärder är bland annat att man inför en tillfällig bestämmelse som innebär att flyktingar måste återvända till sitt hemland när det blir fred där. Samtidigt avsätts pengar i budgeten för att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna, rapporterar olika danska medier.

Den danska regeringen tummar nu allt mer på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, vilket man är mycket medvetna om. Danmarks finansminister, Kristian Jensen (från Venstre) säger till tidningen Politiken att Danmark nu ”inför ett paradigmskifte i invandringspolitiken”:
– Om vi ska bevara Danmark så som vi känner det, måste vi försäkra oss om att de flyktingar som kommer hit tillfälligt, återvänder till sina länder, säger Kristian Jensen till Politiken.
Att den danska regeringen med Dansk Folkepartis stöd vill minimera antalet flyktingar som kommer till Danmark och skicka tillbaka dem så fort det bara går är tydligt.

Beslutet om att upprätta ett så kallat utresecenter på en öde ö – Lindholm i Stege Bugt – trappar upp attackerna på flyktingar ännu ett steg.
Det så kallade utresecentret är i själva verket ett fängelse på en ö där det danska veterinärinstitutet testar djur som misstänkts bära på smittsamma sjukdomar. De byggnader som idag används för de testerna och där flyktingar ska interneras misstänks vara kontaminerade med bland annat mul- och klövsjuka, rabies och afrikansk svinpest.
Detta verkar inte stoppa regeringens attacker. Men danska ornitologföreningen reagerar. Dock inte på att man skapar ett interneringsläger på en ö med smittsamma sjukdomar, utan på att flyktingarna skulle kunna skrämma de silvertärnor och skärfläckor som häckar på ön. Men ornitologen Kund Flansted menar i danska medier att om utresecentret får karaktären av ett fängelse med innergård där fångarna knappt får gå ut, då skulle det inte bli något problem för fåglarna.
Detta är höjden av cynism! Högerregeringen i Danmark vill skapa interneringsläger för flyktingar för att skydda det danska och Dansk Ornitologförening vill nu också skydda de danska fåglarna från flyktingar.

Den reaktionära högerpolitik som idag bedrivs av den danska regeringen med stöd av Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna har även anhängare i Sverige. Här har också röster höjts för att skapa så kallade utresecenter för flyktingar, både från Sverigedemokraterna och Moderaterna, men även från Socialdemokraterna. Detta måste stoppas.
Återinför asylrätten. Permanenta uppehållstillstånd – nu. 
Jobb, bostad och välfärd åt alla. Låt storföretag, banker och de rika betala. 
Riv EU:s flyktingmurar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!