Danska S rasar i opinionen – vill slopa en helgdag för militärens skull

Populariteten för den socialdemokratiskt ledda mittenregeringen med Mette Fredriksen i spetsen har störtdykt till den lägsta nivån på åtta år (Foto: CC BY 2.0).

av Aidan Jamison, ISA i Danmark // Artikel i Offensiv

Omkring 50 000 samlades förra veckan för att ”Bevar Store Bededag” (Bevara den stora bönedagen), en allmän helgdag i Danmark sedan hundratals år tillbaka. Det är en mycket uppskattad helgdag då ett stort antal danska barn konfirmeras i kyrkan eller på annat sätt får en ledig dag att tillbringa med familjen.

Helgen inrättades av den danska kyrkan 1686 för att kombinera flera mindre helgdagar som fanns kvar från den katolska eran i Danmark och Skandinavien.
Danmarks nya mittenregering föreslår att helgdagen ska slopas för att öka försvarsutgifterna till de 2 procent av BNP som Nato har som målsättning att deras medlemsländer ska ha.
Fackföreningar, vänstergrupper, kyrkans medlemmar, pensionärer, ungdomar och till och med högerväljare samlades i tiotusental till en massiv demonstration utanför parlamentet förra veckan för att ”Bevar Store Bededag”.

Fackföreningarna menar att ett statligt ingripande i arbetstider och arbetsvillkor är ett direkt hot mot den danska modellen med direkta förhandlingar om löner och arbetsvillkor. Danmark och Sverige stämde förra året framgångsrikt EU mot att införa en minimilön, eftersom dessa villkor förhandlas direkt med fackföreningarna utan statligt ingripande.
Alla fackföreningar har uttalat sig mot förslaget, och de största privata fackföreningarna, Dansk Metal och 3F, har klargjort att alla förhandlingar som innefattar ett avskaffande av semestern är omöjliga att genomföra. Dansk Metal och 3F ingår i den fackliga centralorganisationen Fagbevægelsens Hovedorganisation med över 1 miljon medlemmar.
Dessutom har tre fackföreningar som representerar 18 000 medlemmar i de väpnade styrkorna bett regeringen att sluta använda dem som syndabock för sina mål.

Detta förslag har gjort att populariteten för den socialdemokratiskt ledda mittenregeringen har störtdykt till den lägsta nivån på åtta år, och beslutet har inte ens drivits igenom ännu. Lagförslaget diskuteras nu i parlamentet och beslut kommer i slutet av februari. Mobilisering till stora samlingar samt strejker som steg mot en generalstrejk är vägen framåt för att stoppa skrotandet av helgdagen samt för att bygga en rörelse mot all högerpolitik och militarism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!