Danska sjuksköterskekampen fortsätter – demonstrationer den 28 oktober

Det danska Rigshospitalet. Den 28 oktober anordnas stödmanifestationer runtom i Danmark för bättre villkor och stopp på nedskärningar (Foto: CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Trots att den danska socialdemokratiska regeringen under ledning av Mette Fredriksen ingrep i sjuksköterskestrejken i Danmark som bröt ut den 19 juni fortsätter kampen och stödet att sprida sig. Den 28 augusti förbjöd regeringen strejken och tvingade sjuksköterskorna tillbaka till arbetet. 

Mette Fredriksen hade tidigare lovat att man inte skulle ingripa, men gjorde det ändå – en attack på strejkrätten, precis som regeringen gjorde 2013 då lärarna strejkade. Då var Mette Fredriksen arbetsmarknadsminister.
Varje vecka sedan slutet av augusti har entimmesstrejker genomförts utanför sjukhus runt om i Danmark. I Köpenhamn, Odense, Århus, Fredricia, Herlev med flera platser strejkar sjuksköterskor varje vardagsmorgon mellan 07.45 och 08.45 utanför sina arbetsplatser.

Trots att arbetsgivarna har hotat med uppsägningar och att det utdömts böter för sjuksköterskornas ”olagliga” strejk har andra lokala fackföreningar, framför allt inom den offentliga sektorn, slutit upp bakom de krav som förs fram.
Kraven är: ordentliga lönelyft och bättre arbetsförhållanden samt ett stopp på nedskärningar inom vård, skola och omsorg.
Strejkstödskommittéer har bildats runt om i Danmark som sprider information om kampen, håller manifestationer och protestmöten samt samlar in pengar till böterna som de strejkande sjuksköterskorna dömts att betala.

Den 24 september hölls manifestationer till stöd för sjuksköterskorna på tre platser i Danmark: Köpenhamn, Odense och Århus.
Den 28 oktober kommer organiserade demonstrationer återigen att hållas i Köpenhamn, Århus och Odense samt eventuellt även andra städer. Dessa tre städer är Danmarks största städer och stödet för sjuksköterskorna är stort i landet. 
Bakom demonstrationerna som har temat ”Fælles sag – på tværs af Fag” (Gemensam sak – tvärfackligt) står strejkstödskommittéerna i Köpenhamn, Odense och Frederikssund, lokala SOSU-fack, lokala Pædagogfack, lokala barnmorskefack, lokala sjuksköterskerepresentanter med flera.

Förutom krav på ordentliga lönelyft, bättre arbetsförhållanden och jämställda löner mellan män och kvinnor lyfts också krav på mer pengar till den offentliga sektorn. I Danmark precis som i Sverige har nedskärningarna inom den offentliga sektorn pågått under många år. Nu krävs ett stopp på detta.
Mer pengar till den offentliga sektorn och de som arbetar där skulle både kunna räcka till bättre löner och anställningsförhållanden samt till att anställa mer personal och utbilda de som saknar tillräcklig utbildning.
Under veckan innan demonstrationerna kommer man mobilisera för att få så många som möjligt att delta den 28 oktober. Flygbladsutdelningar kommer att genomföras utanför sjukhus och på andra offentliga platser. Arrangörerna uppmanar alla att delta den 28 för att visa att man menar allvar med att man vill rädda den offentliga sektorn.

Rättvisepartiet Socialisterna stöder de danska sjusköterskornas kamp fullt ut. Vi stöder kampen för bra och rättvisa löner, för bra arbetsvillkor och kampen mot nedskärningar av den offentliga sektorn. Vi stöder kampen mot privatiseringar av skola och vård, och vi stöder kampen mot den danska regeringens arbetarfientliga politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!