Danska sjuksköterskor utvidgar strejken

Danska sjuksköterskor utvidgar strejk efter nio veckors konflikt. Dansk Sygeplejeråd utökar sin pågående strejk med ytterligare 315 sjuksköterskor från och med den 31 Augusti. 5 000 sjuksköterskor har varit i strejk sedan konflikten inleddes. 

Sjuksköterskornas rättmätiga krav är en lön som speglar det ansvar de har i sitt jobb. Kraven har med anledning av pandemin tydliggjorts inför allmänheten.

Vårdarbetarna står i främsta linjen mot covid, jobbar långa pass ständigt utsatta för ökad smittorisk. 

Under tre veckor har fler sjuksköterskor valts ut för att delta i strejken.

Grete Christensen, ordförande i DSR, konstaterar att en utökning av konflikten är nödvändig, då arbetsgivare och politiker blundar. 

Sjuksköterskornas strejk är ett resultat av ett missnöje med löneökningarna. De kräver att tjänstemansreformen från 1969 skrotas vilken styr sköterskornas löneavtal. 

Reformen placerade 40 olika yrkesgrupper på olika lönenivåer, där kvinnodominerade yrken som sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor blev placerade på de lägsta lönenivåerna.

De danska vårdarbetarna förtjänar vårt fulla stöd och bör tjäna som en inspiration till de svenska systrarna. ■

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!