Danska valet – ”röd” framgång men ingen verklig kursändring

av Anders Wemmert

Socialisk Folkeparti med Pia Olsen Dyhr i spetsen gick starkt framåt i valet.

Resultatet av det danska folketingsvalet är klart. Det ”röda” blocket blev störst med sammanlagt 91 av de 179 mandaten som utgör Folketinget. Den senaste regeringen som var en koalition bestående av Venstre, Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti och som regerade med stöd av Dansk Folkeparti förlorade valet och kommer att avgå.

Det högerextrema Dansk Folkeparti (DF) tappade mer än hälften av sina röster och fick 8,7%, (-12,4%). Partiet Stram Kurs som bland annat förespråkar deportation av invandrare och att islam förbjuds kom inte in i Folketinget.

Nuvarande regeringskoalition har styrt Danmark sedan valet 2015 då Socialdemokraterna tillsammans med Radikale Venstre (motsvarar svenska Centerpartiet) och Socialistisk Folkeparti (motsvarar svenska Vänsterpartiet) förlorade makten.

I årets val fick Socialdemokraterna (S) 25,9% (-0,4%), det borgerliga partiet Venstre (V) gick fram och fick 23,4% (+3,9%). Socialistisk Folkeparti fick 7,7% (+3,5%) och Enhedslisten (EL) gick tillbaka något och fick 6,9% (-0,9%).

Det borgerliga Radikale Venstre ( R ) fick 8;6% (+4%) och Konservative Folkeparti (K) fick 6,6% (+3,2). Det nybildade högerextrema Nye Borgerlige kom in i Foletinget med sina 2,4% av rösterna

Nu förväntas Socialdemokraterna bilda regering med SF, EL och R och Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen har redan gått ut och meddelat att hon vill skapa en blocköverskridande regering.

Kommer vi då att få en ändring av den högerpolitik som har genomförts i Danmark sedan 2011 då Socialdemokraterna hade regeringsmakten? Fakta talar ett tydligt språk. Redan 2011 deklarerade Socialdemokraterna att välfärdsstaten var död och utropade istället ”konkurrensstaten ”. Staten skulle hädanefter vara marknadens villiga tjänare.

Under regeringstiden 2011- 2015 genomfördes en rad åtstramningar och besparingar inom välfärden med Socialistiskt Folkepartis stöd, valet ledde till att det blev en borgerlig regering 2015. Under senaste mandatperioden har politiken fortsatt vridas åt höger med Dansk Folkepartis och Socialdemokraternas stöd.  Attacker på invandrare och besparingar inom välfärden har fortsatt.

Socialdemokraterna har som oppositionsparti stött den borgerliga regeringens förslag vad gäller bland annat infördande av tiggeriförbud, införandet av burkaförbud och att dansk polis får konfiskera smycken och andra värdesaker från asylsökanden. Dessutom har de stött förslaget att införa hårdare straff för personer som begått brott i så kallade ghetto-områden. Socialdemokraterna stödde också förslaget om att isolera asylsökanden på ön Lindholm.

Nu vill Socialdemokraterna gå vidare med attacker på asylrätten och på asylsökanden genom att införa förbud mot att söka asyl i Danmark och istället upprätta särskilda flyktingläger utanför Europa. De vill också fortsätt besparingarna inom välfärdssektorn och försämra vården, skolan och omsorgen.

I praktiken betyder det att Socialdemokraternas kommer att vilja fortsätta med sin högerpolitik vilket också syns i deras närmande till rasistiska Dansk Folkeparti andra högerpartier.

Kan Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten påverka politiken åt vänster? Det återstår att se. SF var med om att genomföra stora nedskärningar inom välfärden 2011-2015 då man satt med i regeringen. Enhedslisten vacklar på EU-frågan och har inget klart socialistiskt alternativ. Ändå betyder S högerkurs att det kommer vara svårt för EL och SF att stödja S utan att det ses som de sviker sina väljare.

Det behöver en massiv mobilisering av alla vänsterkrafter, fackföreningar och miljörörelsen för att möta högerpolitiken och det behövs ett socialistiskt arbetarparti som kan stå i ledningen för denna kamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!