Danska vårdstrejken slut

2008-06-18 14:04:07
Efter åtta veckors strejk slöt de elva danska vårdfack som tillhör den fackliga samarbetsorganisationen Sundhetskartellet en uppgörelse med landstingens arbetsgivare den 13 juni.

Uppgörelsen ger 13,3 ­procent och sträcker sig över tre år. Det är en bra bit från de 15 procent som facken har krävt, men uppgörelsen spränger regeringens och facktopparnas lönetak på 12,8 procent.
Arbetsgivarna, landstings­politikerna, tvingades även att gå med på fackens krav på att uppmana regeringen att tillsätta en lönekommission med uppgift att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor och mellan vårdanställda i den privata sektorn och den offentliga.
Utan strejk ­skulle lönetaket inte ha sprängts. Stödet gjorde det möjligt för de strejkande att stå emot hetsen från media och politikerna samt medförde att det blev politiskt o­möjligt för regeringen att stifta en tvångslag mot strejken.
Under strejken krävde ordförande i Danske regioner (landstingens arbetsgivare), socialdemokraten Bent Hansen,vid ett flertal tillfällen ett regeringsingripande.
Till skillnad från Sverige får fackens medlemmar i Danmark rösta om avtalet. Den 25 juni står det klart om Sundhetskartellets medlemmar sagt ja eller nej till uppgörelsen.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!