Därför Vägra Kallas Hora-kampanjen

2006-08-11 19:25:15
De sexuella trakasserierna på skolorna är fortfarande ett utbrett problem och horstämpling begränsar tjejers frihet. Därför behöver vi fortsätta bygga Vägra Kallas Hora.

Vägra Kallas Hora startades av Elevkampanjen på Åsö 1999. Sedan dess har vi haft hundratals lektioner, studiedagar och demonstrationer. Nu är fjärde upplagan av vår handbok ute och tyvärr behövs kampen minst lika mycket idag.

VKH-handboken

Elevkampanjen är en ungdomsrörelse. Vi åker inte bara runt och föreläser på skolor, vi bygger rörelsen bland ungdomar runt om i landet för en verklig förändring.
Vi vill vara många och vi gör någonting. När Vägra Kallas Hora tvingar en porrbutik att stänga igen gör vi det med massprotester och namninsamlingar som får hyresvärden att kasta ut butiksägaren, inte genom att panga en ruta eller två som sedan ersätts av försäkringsbolag. När ännu en ung flicka hade blivit våldtagen på Husbybadet startade Vägra Kallas Hora upp en kampanj där vi samlade de boende i området och lokala organisationer till en manifestation. Vi samlade in mer än 1 500 namn med krav på bland annat temadagar i skolorna, självförsvar för tjejer och satsningar på kvinnojourer som vi lämnade över till Stadsdelsnämnden.
Nu så har vi en Vägra Kallas Hora – grupp på Husbyskolan och vi har hittills haft en lektion mot sexuella trakasserier på skolan, fler planeras. Likaså när en 12-årig flicka anmälde en våldtäkt på väg till skolan på Södermalm så tog några elevkampanjare initiativet till en demonstration som hölls på Medborgarplatsen 20 april (se sista sidan).

Agera direkt

Viktigt är att agera direkt för att omvandla tjejers rädsla till ilska. Det kan också motverka en plattform åt rasisterna. Vi kopplar alltid ihop kvinnofrågan med andra frågor.
Mäns våld mot kvinnor beror inte på att kvinnan var lättklädd eller tidigare haft sex och inte på att mannen var psykiskt sjuk eller invandrare, utan på att vi lever i ett patriarkalt samhälle.
På sina skolor har medlemmar i Elevkampanjen startat upp Vägra Kallas hora–grupper. De gör enkätundersökningar som de sedan kan utgå ifrån, anordningar temadagar, studeicirklar, debatter och demonstrationer. Så fort kampen dalar ökar klyftorna och sexuella trakasserier i samhället, men att kämpa emot ger resultat!
Vad som skiljer Elevkampanjen från andra kvinnoaktivister är att vi också är socialister. Vi ser hur kvinnoförtrycket är en del i det samhälle vi lever i och att vi aldrig kommer att få någonting gratis, precis som vi aldrig har fått någonting gratis.
En minst lika viktig insikt vi som socialister har är också att det inte behöver se ut så här. Kvinnoförtrycket är en grundsten i klassamhället, men klassamhället har, precis som kvinnoförtrycket, inte alltid funnits och det kan avskaffas. Vi ser på samhället idag och ser att kamp lönar sig!
Därför är jag aktiv i Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!