”De dödar mig om jag åker till Iran”

2007-11-28 13:22:49
Nasir Alipana kom till Sverige i oktober 2001 efter att ha tvingats fly från de iranska mullornas diktatur. Efter att ha befunnit sig i Sverige i över sex år har han hunnit få flera avslag från Migrationsverket på sin ansökan om asyl.

I Iran var han aktiv sympatisör till Irans arbetarkommunistiska parti. Han var växte upp i en släkt där flera var aktiva motståndare till regimen. Två av Nasirs kusiner som var politiskt aktiva greps och avrättades av regimen. Även Nasir arresterades och sattes i fängelse för sina politiska åsikters skull. I tre år satt han fängslad utan rättegång innan han släpptes mot borgen.
– I fängelset blev jag misshandlad och torterad både psykiskt och fysiskt. Jag blev bakbunden och upphängd, slagen med knytnävar och piskad. Titta här, säger Nasir och visar ärr efter piskan som finns kvar efter nio år.
– När jag kom till Sverige hade jag kvar blåmärken och ärr, men de dokumenterades inte av Migrationsverket. De påstår att inget har hänt, berättar Nasir med tårar i ögonen. Det är tydligt att tiden i Iran har satt sina spår.
Efter sex år i Sverige har Nasir hunnit gifta sig. Han och hans fru Shahnaz Sadogh har fått två barn, tvillingar, som är 3 månader gamla.
Trots att Nasir är gift med Shahnaz, som är svensk medborgare sedan 20 år tillbaka, och att de har fått två barn beviljar inte Migrationsverket honom uppehållstillstånd.
– De säger att han kan åka till Iran och försöka få komma tillbaka på anknytning, berättar Shahnaz.
– Men jag kan inte. De dödar mig om jag återvänder till Iran. De vet mycket väl vem jag är, fyller Nasir i.
– Det här påverkar oss alla. Jag mår inte alls bra av denna ständiga rädsla och flickorna behöver båda föräldrarna, säger Shahnaz.
Tvillingarna som nu är tre månader gamla, föddes sex veckor för tidigt och behöver mycket uppmärksamhet.
Shanaz behöver stöd hemma. Det är jobbigt att ta hand om två bebisar och hon förstår inte hur hon ska klara sig utan Nasir.
Oron för maken har påverkat Shahnaz hårt. På grund av stressen och rädslan fick hon diabetes under graviditeten och andra komplikationer tillstötte, som högt blodtryck, järnbrist och för tidig födsel.
– Jag har fått brist på mjölk när jag ska amma. Läkarna säger att det kan bero på oro och stress. Jag har fortsatt högt blodtryck. Jag mår inte bra. Jag behöver Nasir. Vi behöver honom.
På Barnavårdscentralen kan personalen inte förstå att det får gå till så här:
– Jag finner inga ord för min frustration. Myndigheterna blundar för barnens bästa, säger barnmorskan.
Enligt Barnkonventionen, som Sverige har skrivit under, har barn rätt till båda sina föräldrar, men de svenska myndigheterna och Migrationsverket bryter gång på gång mot detta när de utvisar en förälder eller båda till olika länder.

Politiskt aktiv i Sverige

När Nasir kom till Sverige upphörde han inte med att vara aktiv mot regimen i Iran. Han har även tagit steget fullt ut och blivit medlem i Irans arbetarkommunistiska parti (hekmatisterna).
Han har deltagit på flera demonstrationer mot Irans islamistiska diktatur. Han deltog i demonstration utanför ambassaden för frigivandet av fängslade arbetarledare. Att den iranska regimen är den som har flest anställda till att kartlägga politiska motståndare internationellt är något som Migrationsverket blundar för.
Shahnaz är orolig för att även de små barnen påverkas av hennes oro. Även ekonomin spelar in i hennes oro över hur de ska klara sig. När de gifte sig drogs hennes bostadsbidrag in, men Nasir får inte jobba för att han har fått avslag på sin asylansökan.

Måste få stanna

– Vår present till barnen blev minskade inkomster. De har sänkt Nasirs ersättning från Migrationsverket till 19 kronor per dag. Hur tänker de att jag ska försörja mig och fyra barn med föräldrapenning?, säger Shahanaz.
– ”Du ska hem”, säger Migrationsverket. Vilket hem? Hela min släkt lever i exil runt om i Europa…
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv uppmanar alla medlemmar och läsare till att skicka protester till Migrationsverket och kräva att Nasir Alipana beviljas uppehållstillstånd och att hans barn får behålla sin far.

Kristofer Lundberg
Sänd protester till: Migrationsverket,
428 80 Kållered
Beslutsfattare Pontus Hecktor
Föredragare Johan Althini
beteckning 9620616

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!