De extrema klassklyftorna dödar

Oxfams rapport, baserad på kapitalistiska organ som IMF, visar hur dödliga klassklyftorna har blivit under pandemin. Expressens ledare säger att Oxfam politiskt är ”mellan V och Rättvisepartiet Socialisterna”! (Foto: Prachatai / Flickr CC)

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

”Ojämlikhet dödar”– det är titeln på välgörenhetsorganisationen Oxfams årliga rapport om den globala ojämlikheten som utkom den 17 januari.

Rapporten bygger på data från bland annat Världsbanken, IMF samt Forbes och beskriver hur mycket de ekonomiska klyftorna har ökat sedan pandemins start.
Bland annat rapporteras det att världens tio rikaste män har för­dubblat sin sammantagna för­mögenhet sedan 2020, från 700 miljarder till 1,5 biljoner dollar, samtidigt som inkomsterna för 99 procent av jordens befolkning minskade.
Antalet miljardärer har ökat med 660 personer sedan 2020 och ligger nu på totalt 2,755. Deras kombinerade förmögenhet har ökat mer sedan pandemin började än de gjorde under de senaste fjorton åren.
Oxfams chef Gabriela Bucher kommenterade rapporten: ”Om världens tio rikaste män förlorade 99,999 procent av sina rikedomar imorgon skulle de fortfarande vara rikare än 99 procent av jordens befolkning. De är just nu sex gånger rikare än de fattigaste 3,1 miljarder på jorden.”

Rapporten konstaterar att cirka 21,300 människor om dagen har dött på grund av hunger, könsba­serat våld (femicide, mäns våld mot kvinnor), den rådande klimat­krisen eller brist på sjukvård, och beskriver det som resultatet av ”ekonomiskt våld”.
Kvinnor har drabbats mycket hårdare än män under pandemin, inte bara genom ökat våld i hemmet och att 13 miljoner färre har ett jobb nu än 2019, utan också genom inkomstbortfall på totalt 800 miljarder dollar under 2020. Det nämns också att de 1 procent rikaste har bidragit till att mer än dubbla mäng­den koldioxidutsläpp än världens fattigaste 50 procent.
Oxfam beskriver helt korrekt hur detta våld har orsakats av att världens ledare driver en politik som upprätthåller och förstärker den förödande klyftan mellan majoriteten av jordens befolkning och en liten privilegierad elit.

Rapporten fastställer att världens regeringar har misslyckats med att hantera coronakrisen genom att inte beskatta de rika på vinsterna som gjorts under pandemin, kombinerat med den ökade privatiseringen av forskning, patent och vaccinframställning. Den ojämna fördelningen av vaccin har lett till att “människor i låg- och medelinkomstländer löper dubbelt så stor risk att dö av covid-19 än män­niskor i rika länder.”
Oxfam varnar också för den ökade monopoliseringen och marknadskoncentrationen som har ökat mer på ett år än under hela perioden 2000-2015. Detta medan 73 länder är i riskzonen för åtstram­ningar från IMF.
Den tydligt systemkritiska rapporten var dock för vänstervinklad för Expressens ledarredaktion, som upprört utropade att ”På en svensk politisk skala skulle Oxfams förslag således placera sig någonstans mellan Vänsterpartiet och Rättvise­partiet Socialisterna.”

Den tydligt systemkritiska rapporten var dock för vänstervinklad för Expressens ledarredaktion, som upprört utropade att ”På en svensk politisk skala skulle Oxfams förslag således placera sig någonstans mellan Vänsterpartiet och Rättvise­partiet Socialisterna.”

Oxfams lösning på ojämlikheten är en engångsbeskattning på 99 procent av de tio rikaste männens totala vinst under pandemiåren, vilket skulle resultera i 812 miljarder dollar att investera i gratis vaccin och sjukvård, sociala och ekonomiska skyddsnät, klimatåtgärder samt för att motverka sexistiskt och rasis­tiskt våld.
Förslaget kombineras med en uppmaning till världens regering­ar att lyssna på progressiva sociala rörelser, ta bort antifackliga lagstiftningar och släppa loss vaccinpatenten.
Rapporten nämner att länder som USA och Kina undersöker sätt att minska klyftorna genom skatter och att slå ner monopoliseringen, vilket ”skapar hopp om en ekonomisk konsensus”.

Men så länge det kapitalistiska systemet består kommer all konsensus som nås inte att gynna världens arbetarklass, fattiga, för­tryckta och utsatta. Kapitalismen kommer alltid att ha en sak som första prio: vinstjakt. Det är oförenligt med de stora behov som finns globalt.
Endast genom att ta kamp för resurser utifrån behov och verklig rättvisa – ett socialistiskt system – kan klyftorna utraderas och ett verkligt fritt, solidariskt och håll­bart samhälle börja byggas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!