”De har glömt bort att demokratin ska utgå från folket”

Den 8 november blir det folkomröstning om skolans framtid i Luleå (Foto: RS Luleå).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Offensiv har pratat med Pontus Johansson, talesperson för Hela Kommunen Ska Leva och Lära, efter segern i folkomröstningsfrågan.

Kommunfullmäktige har ju nu beslutat om folkomröstning den 8 november – hur känns det?
– Det känns ju bra att det blir en folkomröstning. Det är nåt vi alla jobbat emot jättelänge. Framför allt när det inte blev nån folkomröstning förra svängen (2016 års folkinitiativ stoppades av S, M och LPO) känns det ju som en väldigt stor vinst att det äntligen kommer upp och blir verklighet. Det är många personer som verkligen har jobbat jättehårt för det här.

Vad tror du blir de viktigaste argumenten att ta upp i ”valkampanjen”?
– Det måste ju vara att om man vill gå ifrån stordriftsprincipen och färre-och-större enheter – det är ju det som är kärnan i det – och få en ny skolstruktur och en helt ny bana för framtidens skola i Luleå kommun, att bryta den inslagna rutten som är nu. Framför allt att vi medborgare får vara med och bestämma om våra barns och vår egen framtid i kommunen. Hade vi fått vara med hade vi ju inte behövt gå så långt som till folkomröstning.
– Jag tänker framför allt att man som medborgare får vara med och bestämma i såna här viktiga frågor.

Vad tror du kommer krävas för att vinna det här?
– Att ihärdigt påminna folket om varför man ska gå och rösta. Om det är högt valdeltagande kan det hända att man tvingas besluta som folkomröstningens utfall blir. Men blir det ett lågt valdeltagande kan man egentligen bara sopa det under mattan, säga att ”det är ingen stor fråga”.

Pontus Johansson, HKSLOL.

Och vad blir nyckeln för att nå ut, och få folk att faktiskt rösta?
– Det gäller att vara jättesynliga, och verkligen trycka ut i sociala medier, att synas och belysa varför man ska gå och rösta. Och visa på hur det ser ut, och hur det har sett ut fram till nu, vad det är vi vill bryta för nåt. Visa på just orättvisorna, för oftast är det när folk blir förbannade som de engagerar sig. Och om man bara påminner folk om det som har varit och hur saker och ting har skötts och fungerat tror jag att man kan få igång ett stort engagemang.
– Det finns en lång historia här och den växer hela tiden. Man får inte glömma bort vad som har lett till det som är idag.
– Till exempel det konstanta motarbetandet av folkinitiativet, att man i princip har gått ut i ett öppet krig mot medborgarna, att man inte alls har tänkt lyssna, och inte alls har tänkt följa folkviljan, helt glömt bort att demokratin ska utgå från folket. Demokratifrågan är väldigt viktig i det här. Just det här att man inte kan föra medborgarna bakom ljuset, det är ju de som har satt en där.
– Det är fantastiskt spännande att S kan vilja ha en egen folkomröstning och sen vända om och vara helt emot. Niklas Nordström skulle skynda på processen, det skulle ha blivit folkomröstning redan i höstas. Sen röstade de ned sitt eget förslag, och kom på att ”det här med folkomröstning var ingen bra grej”.

Under kommunfullmäktige kom det ju fram väldigt utvecklade argument från S och M om att det skulle vara rent skadligt med folkomröstning till och med…
– Jo precis. Som den här statsvetaren (Simon Matti, LTU) sa, man tar ju till det här för att få använda sin röst, det krävs ju väldigt mycket för att komma fram till den dagen då man ska gå till vallokalerna, det är medborgarnas verktyg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!