De ostyriga: Mörk historia som berör

”Jag gick från filmen starkt berörd och rekommenderar den varmt”, skriver Britt (Foto: Pressbild).

av Britt Thelenius Wanler // Artikel i Offensiv

De ostyriga är en dansk film av Malou Reyman, som visar hur samhället under 1920-1960-talet kontrollerade och kuvade unga flickors beteenden och framför allt deras sexualitet genom att omhänderta ”vanartiga” flickor och placera dem på anstalt.

Man bedömde dem som ”lindrigt sinnesslöa” och de fostrades till tystade, ”välanpassade” och lydiga flickor som lärdes upp till att bli pigor. De utsattes också för tvångssteriliseringar och deras eventuella graviditeter ledde till att barnen omhändertogs.
Som parentes vill jag nämna att det tyvärr fanns samma samhälleliga förtryck av flickor/kvinnor även i Sverige. Här omhändertogs också ”osedliga” flickor mellan 1930-1960-talet och placerades på så kallade Skyddshem, med hjälp av barnavårdslagstiftningen.

Filmen De ostyriga blir till en gripande historia, och framför allt de två kvinnliga huvudrollerna berör mig starkt.
Den revolterande och livstörstande Maran och Sörine, hennes rumskamrat, som har lurats att tro att om hon anpassar sig till fullo, och till och med blir rapportör av övriga flickors beteenden till föreståndaren, kommer hon att bli frisläppt och kanske till och med får träffa sin dotter. De båda flickorna utvecklar så småningom en stark vänskap.
Varje försök till uppror, eller minsta ifrågasättande av någon regel, leder till isolering och bältesläggning. Och detta bryter successivt ner Maran, som får ett olyckligt slut.

Filmen, som alltså är en mörk historia, har man försökt lätta upp genom att i slutet låta något lösa sig i alla fall. Kanske inte helt trovärdigt dock.
Jag gick från filmen starkt berörd och rekommenderar den varmt. Den finns att se på Folkets Bio.
Betyg: 4 av 5.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!