”De räknar med vår välvilja”

2008-04-02 14:06:02
– Sjuksköterskor förtjänar verkligen rejäla lönelyft. Vi har ofta mer ansvar och närmre kontakt med patienterna än läkare. Ändå ligger läkarlönerna högt över sjuksköterskor.

Offensiv har pratat med Ida Nordmark och Anna-Lotta Johansson, som läser femte terminen på sjuksköterskeprogrammet i Umeå. De anser att sjuksköterskor idag har en alldeles för låg lön jämfört med deras ansvar.
– Arbetsgivarna räknar med vår välvilja och att vi ska prioritera patienternas vård före våra egna arbetsvilkor, säger Anna-Lotta Johansson.

Utbildning lönas inte

– Trots tre års högskoleutbildning kommer vår ingångslön knappt att vara högre än om vi sommarjobbar som undersköterskor, säger Ida Nordmark.
– Om man sedan vidareutbildar sig i ett år till ger det ofta inte mer än en tusenlapp mer i månaden, fortsätter Ida.
– Vi samlar ju på oss studieskulder också, påpekar Anna-Lotta. Det borde vara studielön på vidareutbildning.
Både Ida och Anna-Lotta har skrivit under uppropet för kraftigt höjda löner för sjuksköterskor (se upproret. se).
Ida och Anna-Lotta tycker att lönekraven är bra, men de är tveksamma till om de är genomförbara.
– Det är väldigt bra krav, men det känns nästan orealistiskt att få igenom dem, säger Anna-Lotta Johansson. Facket är som en ”tandlös krokodil”.
– Det känns som att arbetsgivarna har ett övertag, säger Ida Nordmark. Vi har ju ett ansvar gentemot patienten och måste kunna upprätthålla en god kvalité på vården.

Många drar utomlands

Sofia Björklund, sjuksköterskestuderande och studentambassadör för Vårdförbundet i Umeå, säger till Västerbottens-Kuriren den 26 mars att sjuksköterskor kommer att söka anställning på andra håll än hos landstinget, om inte löneutvecklingen förändras. Många kan söka tjänst utomlands vilket skulle leda till en brist av sjuksköterskor i Sverige.
Sofia Björklund poängterar att både studenter och verksamma sjuksköterskor känner sig svikna av facket och vill hoppa av.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer sjuksköterskornas kamp för rejäla lönelyft. Efter söndagens nej till lönebudet är det dags att göra som sjuksköterskorna i Danmark och varsla om strejk för att sätta tryck bakom lönekraven.

Emma Åberg
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!