Dean inleder orkansäsongen

2007-08-30 13:57:12
Orkanen Dean inleder 2007 års orkansäsong och förväntas bli en av de kraftigaste orkanerna på 20 år. Dean har redan fört med sig översvämningar och död när den passerade utanför Jamaica och Haitis kust. Man befarar att turiststaden Cancun i Mexiko drabbas av en direktträff under tisdagen.

Staden utsattes hårt under orkanen Wilma år 2005 och kan nu återigen komma att ödeläggas. 90 000 turister och 13 000 oljearbetare har evakuerats från Mexikos kuster.
Orkanen Dean har potential att bli kraftigare än orkanen Katrina, då ytvattnet där den passerar är mycket varmt och vindarna tilltar.
Redan nu har det rapporterats om vindar på över 70 meter per sekund eller 250 km i timmen, vilket innebär att orkanen är en klass 5-orkan på en femgradig skala . För att en storm ska kallas orkan krävs det vindar på över 32 meter per sekund.
Myndigheterna i Mexiko har i god tid utlyst katastroftillstånd och evakueringen är i full gång.
Detta till trots kommer människor som är rädda för att förlora allt de äger och har stanna i området, vilket kan komma att resultera i tiotals dödsoffer.

I början av säsongen

Årets orkansäsong har bara inletts och USA:s väderinstitut varnar för fler tropiska stormar än vanligt och åtta till tio kraftiga orkaner. Dean är den första av dessa. Säsongen väntas fortsätta in i november.
Orkanerna har inte blivit fler, däremot har de blivit kraftigare. Orkaner av klass 5 var tidigare mycket sällsynta – nu dyker de upp årligen.

Sätter sina spår

Orkanerna som drabbar Mexikanska golfen tar sin början i varma vindar från Saharaöknen. Sedan blåser varmluften in över Atlanten. Med ”rätt” lufttryck och skiktning mellan varm och kall luft tilltar vindarna och en tropisk storm bildas. Denna storm är till en början liten, men kan under vissa förhållanden utvecklas till en orkan med en diameter på upp till femtio mil. En förutsättning är att vattentemperaturer i de översta vattenskikten ligger på över 26,2 grader.
Den globala uppvärmningen har framförallt absorberats av världshaven, där vattentemperaturerna har blivit markant högre, därav kraftigare orkaner.
Det räcker med små temperaturförändringar i haven och luften för att de årstidsreglerade väderfenomenen ska rubbas eller utebli. Vid ekvatorn påverkas regnperioderna och närmare polerna förändras sommar- och vintersäsongerna. Detta ändrar drastiskt levnadsvillkoren för miljontals människor, och tiotusentals djurarter riskerar utrotning inom en snar framtid.

Det extrema klimatet

Det förändrade klimatet och den höjda medeltemperaturen gör att en rad fenomen äger rum samtidigt runtom på jorden. Torka har drabbat alla kontinenter detta år, med skogsbränder som följd. Samtidigt har också översvämningarna tilltagit, då vattenavdunstningen ökat när vattentemperaturen höjts.
Klimatförändringar har alltid ägt rum, och är något som pågår konstant. Det som är nytt är hastigheten; normalt sett tar det tusentals år för klimatet att förändras, idag förändras det så snabbt att vi kan se klara skillnader på klimatet från årtionde till årtionde, vilket varken växter, djur eller människor hinner anpassa sig till.
Naturkatastrofer drabbar allt fler människor jorden runt, men det är alltid de fattiga som drabbas hårdast. De har inte råd med privata försäkringar eller de höjda premierna och självriskerna.
Mer rika länder som USA och England har inte visat sig vara ett dugg bättre än superfattiga länder som Bangladesh eller Haiti när det gäller att hjälpa sina invånare.

Planering nödvändig

För att undvika de situationer av anarki och kaos som idag uppstår vid naturkatastrofer, krävs gemensamma åtgärder så att samhällen kan planeras för att hantera katastrofer, både innan de inträffar och efteråt. Alla de som drabbas av klimatförändringens stormar, översvämningar och torka behöver få ersättning.
Istället för att fattiga människor ska betala de rika människornas utsläpp, borde miljardärerna och storföretagen betala. Det är de som skott sig på utsläppen under tiotals år. För att förebygga än värre orkaner måste utsläppen av växthusgaser minskas drastiskt, enligt IPCC med 80 procent.
Det förutsätter emellertid en socialistisk planering av ekonomin och demokratiskt styrda industrier.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!