Deltavarianten lär inte bli sista mutationen under kapitalismen

Deltavarianten kan komplicera coronasituationen ytterligare (Foto: Oscar Segerström).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Vaccineringen har börjat komma igång, men faran är inte över. Deltavarianten, namnet på den mutation av coronaviruset som först upptäcktes i Indien, har nu fått en samhällsspridning i landet. Det innebär potentiellt ytterligare komplikationer i smittbekämpningen.

Deltavariationen har gjort Indien till ett av de värst drabbade länderna vad gäller antal smittade och döda (tillsammans med en extremt underfinansierad sjukvård och helt otillräckliga åtgärder för att hindra smittspridningen). I Storbritannien utgör den 90 procent av alla nya fall, där de nu har över 8,000 nya fall om dagen – högsta sedan i februari.
Till SVT Nyheter den 15 juni säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi på Karolinska Institutet som dessutom har en tjänst på Folkhälsomyndigheten, att deltavarianten är 40-70 procent mer smittsam än de andra som har upptäckts. 
Forskningen säger också att det finns en fördubblad risk för sjuklighet, och därmed en ökad risk för fler dödsfall. En del forskning pekar dessutom på att vaccinet har ett lägre skydd mot denna variant.
Den största faran kanske dock är att denna mutation kan genomgå ännu fler mutationer, som är ännu smittsammare, dödligare, mer vaccinresistent, med mera.

Det framstår än tydligare att behovet av internationell samordning och samarbete i att förse alla med vaccin på en global skala bara blir mer akut.
I takt med att Västvärlden vaccineras får nykoloniala länder och övriga världen vänta skandalöst länge – i vissa fall beräknas befolkningen inte vara färdigvaccinerade förrän 2024! I stora delar av Afrika, men även Mellanöstern och vissa latin- och centralamerikanska länder, dröjer vaccineringen.
Det ger större utrymme för nya, farligare mutationer att spridas och utvecklas. Det påverkar naturligtvis också Västvärlden.

Vaccinpatenten måste slopas och konceptet ”affärshemligheter” skrotas – se till att produktion och distribution av vaccinen kan göras i alla länder. Då måste läkemedelsjättar som AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer, Moderna med flera – som tillåts göra enorma vinster på pandemin – sättas under demokratisk kontroll och styre underifrån. 
Läkemedelsjättarna har fått 900 miljarder kronor av offentliga medel för att utveckla vaccin och behandling av covid-19. Företagen får alltså skattemedel för att utveckla vaccinen, och profiterar sedan på det.

Samtidigt som vi ställer krav på en socialistisk omställning för att tillgodose de faktiska behov som finns kämpar vi också för ett omedelbart stopp på plundringen av och nedskärningarna mot välfärdssektorn. 
Vård- och omsorg behöver akut mer resurser, med ökad personaltäthet, inflytande på arbetsplatsen, tid för återhämtning med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!