#DemExit: Dags att lansera ett nytt parti av och för arbetarklassen

Det är dags att mobilisera den enorma rörelsen kring Sanders till bygget av ett nytt parti (foto: SA).

av Kshama Sawant, Socialist Alternatives fullmäktigeledamot i Seattle (ISA:s sympatisörer USA)

Coronaviruset sprider sig, de globala marknaderna är i kaos – vi behöver en politisk revolution nu mer än någonsin. Nu är det dags att fördjupa vår kamp för Medicare for All (allmän sjukvård för alla), Green New Deal (grön klimatpolitik) och en socialistisk politik som gynnar arbetarklassen, inte Wall Street – att ta vår kamp mot miljardärklassen till en ny nivå.

I allt detta kommer vi att fortsatt möta ett obevekligt motstånd från Demokraternas etablissemang, vars prioritet har varit glasklar för alla under primärvalet. Ställda inför ett val mellan Bernie Sanders politiska revolution och risken för en andra mandatperiod för Donald Trump har partiets ledarskap utan tvekan valt det senare.
Medan Joe Bidens tredje försök i presidentvalet verkade helt dött i februari har etablissemangspolitiker och ”experter” under de senaste veckorna dragit hans politiska lik till en klar ledning, vilket dramatiskt har omvandlat valets riktning. Efter framgångarna på ”supertisdagen” går Biden nu från ”minisupertisdagen” den 10 mars med segrar i Michigan, Mississippi och Missouri.
CNN:s politiska kommentator Gloria Borger beskrev hans vilda uppsving:
”Vattnet delade sig för Joe Biden som ingen annan kandidat någonsin har sett. Det är nästan som om han står där och säger ’Va? Är jag här?’, eftersom han gjorde allting fel. Han förlorade några gånger, och kom tvåa eller trea. Detta borde inte ha hänt [att han kom fram som huvudkandidaten], men det hände.”

Denna abrupta förändring var ingen olyckshändelse. En korrupt elit har spenderat enorma summor pengar, sändningstid och politiskt kapital för att backa Biden.
Misstro er inte: Demokraterna återupplivade Biden inte för att de har någon djup tro i honom, utan på grund av att han är deras sista försvarslinje mot Bernies politiska revolution. New York Times, en tidning som är en notorisk försvarare av status quo, erkände detta själva dagen efter Bidens vinst i South Carolina när de skrev: ”Buttigieg och Klobuchar stödjer Biden, med syftet att bromsa Sanders”
Etablissemangets första, andra och tredje mål har varit att strypa vår rörelse; att använda alla till buds stående medel för att stoppa Medicare for All, allmän hyresreglering, Green New Deal och våra krav på att det inte borde få finnas några miljardärer.

Det har aldrig varit mer avgörande för arbetarklassen att till fullo greppa vilka som är våra vänner och vilka som är våra fiender. Och Joe Biden är inte vår vän, oavsett vad Bernie har sagt, och vi kan inte stödja honom. Han, etablissemanget inom Demokraterna och näringslivsmedia är våra fiender och kommer inte skyla några medel för att försvara deras bankrutta system.
Tyvärr har Elizabeth Warren också varit en viktig del i ”Stoppa Bernie”-kampanjen. Hennes vägran att stödja Sanders i det kritiska skedet efter supertisdagen var ett de facto stöd för Biden och ett slag mot den progressiva vänstern i en talande upprepning av hennes vägran att stödja den politiska revolutionen 2016. Hon har visat sig vara en falsk progressiv. Inte ens vänstern inom Demokraternas ledning är en allierad till arbetarklassen.
De ovan nämnda fienderna är alla fast beslutna om att stoppa vår rörelse, trots det faktum att 40 procent av alla amerikanare – en bra bit över 100 miljoner – inte har tillräckligt med pengar på bankkontot för att täcka ett medicinskt akutfall. Trots att 2,5 miljoner barn i USA är hemlösa. Trots att 34 miljoner vuxna i USA har sett någon dö då de inte har råd med sin receptbelagda medicin, och nu står de många oförsäkrade och underförsäkrade inför en dödligt coronapandemi med lite till inget skydd. Trots att kapitalismen för oss mot en katastrofal och oåterkallelig klimatförändring.
Mitt i allt detta har Demokraternas ledning sålt idén om att det nu inte är läge att ”ta politiska risker” till miljontals amerikaner.
Mer än något annat vill Demokraternas etablissemang upprätthålla de enorma rikedomarna för deras miljardärhärskare och ett status quo bestående av massojämlikhet och en snabbt förvärrad framtid för alla oss andra.

Det är inte enbart sista minutenstöd som har räddat Biden, utan också det obevekliga kampanjandet från näringslivsmedia, som rapporterar om ”oundvikligheten” för en Bidenseger. De har inte försökt dölja sitt förakt för Bernie. Chris Matthews jämförelse med Sanders seger i Nevada till nazisternas invasion av Frankrike är den mest extrema, men all rapportering var full av attacker i syfte att få Bernie på fall. Deras expansiva bevakning om Biden i upploppet till supertisdagen överskuggade till och med bevakningen om covid-19.
Demokraterna har hållit på med vad Bernie själv har identifierat som röstundertryckande (voter suppression) i valet. Avskräckande långa köer och sjaskig valutrustning har rapporterats i ett antal delstater. Detta har tjänat Bidens kampanj då de som drabbas hårdast av detta röstundertryckande är yngre, fattigare väljare som mer troligen kommer att rösta på Sanders, bland annat eftersom de inte kan eller har råd att stå och köa i flera timmar på att få rösta.
Bidens chockerande svaghet som kandidat säger en hel del om Demokraternas prioriteringar. Biden, likt Hillary Clinton, är ett verktyg för Wall Street vars långa meritlista gällande att skydda miljardärernas intressen mot arbetarklassens behov som kombinerat med hans tydligt sviktande mentala fakulteter gör honom till en lätt måltavla för Trump. Etablissemanget hoppas på att kunna hålla Biden uppe genom primärvalet genom att begränsa hans offentliga närvaro. Biden har ju knappt kampanjat i delstaterna han nu vinner.

Mer än något annat vill Demokraternas etablissemang upprätthålla de enorma rikedomarna för deras miljardärhärskare och ett status quo bestående av massojämlikhet och en snabbt förvärrad framtid för alla oss andra.

Demokraterna utlyste först en förändring på formatet för de sista debatterna för att skydda Biden och nu vill de ställa in dem helt. Deras desperation att skydda Biden summerades av den högt uppsatte Demokraten Jim Clyburn som föreslog att om Biden gör stora framsteg på minisupertisdagen borde ställa in hela primärvalet och utlysa Biden till segrare – innan tiotals miljoner arbetare ens har fått chansen att göra sina röster hörda.
Även om han lyckas vinna kommer Biden råda över en stor ekonomisk nedgång och kommer naturligtvis göra vad som helst för att rädda den härskande klassen, inte arbetare, precis som Obama gjorde efter 2008-09. Det är så vi fick Trump från första början!
Vi borde i detta läge inte sluta kämpa för Bernie och Bernie bör absolut inte hålla tillbaka. Han borde lyfta fram Bidens ruttna meritlista för näringslivet och kämpa till fullo i de kommande delstaterna. Han borde kalla till massmarscher genom hela landet för att backa upp en politisk revolution. Han borde kräva en serie av verkliga debatter med Biden och grilla honom om hans långa tjänst till miljardärklassen. Han borde sluta kalla Biden för sin ”vän”. Och han borde absolut inte stödja Biden.

Eliten inom Demokraterna har bekänt färg. De föredrar att Trump vinner mot en kandidat som är ännu svagare än Hillary Clinton än att sätta en ”chefsorganisatör” i Vita huset. De är livrädda för vad vår rörelse representerar. De räds de miljontals vanliga amerikaner som är inspirerade till att kämpa. Miljontals som röstar på Bernie Sanders trots den vildsinta kampanjen emot honom, och detta är i sig självt historiskt.
Trots hans miljontals sympatisörer är inte delegationsmatematiken på vår sida i denna tävling. För att Bernie skulle få flest delegater i detta skede skulle kräva antingen en absolut kris inom Bidens kampanj eller ett oemotsvarat uppsving av icketraditionella väljare för Sanders i de kommande delstaterna. Det mest sannolika scenariot är att Demokraternas etablissemang lyckas stjäla valet.
Medan etablissemanget cyniskt gratulerar sig själva för detta lyckas de inte se att det som har satts i rörelse av kapitalism och årtionden av extremt brutal ojämlikhet inte stannar efter en natt av valresultat, det stannar inte vid ett förlorat primärval, och det stannar inte med ett enskilt val även om deras försök att blockera Bernie lyckas. Vi måste fortsätta bygga vår politiska revolution, oavsett vad som händer i primärvalet.

Socialist Alternatives fullmäktigeledamot i Seattle, Kshama Sawant (Foto: Seattle City Council / Flickr CC).

Vi kommer inte att nöja oss med tomma löften och vi är trötta på att få höra att vi frågar efter för mycket. Vi kommer inte att acceptera skyhöga kostnader för receptbelagda mediciner, ändlösa studieskulder, konstanta krig, förödande handelsavtal eller klimatkatastrofer. Vi behöver kämpa i varje kvarvarande delstat för att vinna varje röst vi kan för den politiska revolutionen och bygga det största möjliga stödet för Sanders idéer.
Viktigast av allt är att vi behöver omvandla vår politiska revolution till en mäktig rörelse för att ta oss an Demokraternas konvent samt näringslivseliten och den politiska eliten – att bygga ett nytt parti. Min organisation Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) har manat till att en miljon människor ska ta sig till Milwaukee för att backa Bernie och förhindra odemokratiska manövrar på konventet. Men manövrarna har redan ägt rum.
Nu behöver vår rörelse ta sig till Milwaukee för att demonstrera och för en masskonferens för att börja diskutera de nästa stegen i den politiska revolutionen och förbereda lanseringen av ett nytt parti av och för arbetare. Denna konferens, jämsides samtida regionala konferenser, skulle ta sig an den historiska uppgiften att organisera ett landsomfattande massivt konvent nästa år med delegater från hela landet för att bilda ett nytt parti.

Vi behöver ett nytt parti som otvetydigt kämpar för arbetarklassens behov, samtidigt som vi för en strid mot Donald Trump och miljardärklassen. Demokraterna har förrått oss om och om igen, och har bara lagt ut hinder för vår rörelse. Vi behöver vårt egna parti helt oberoende av näringslivets pengar som kämpar jämsides vår rörelse istället för emot den. Vi behöver ett parti som kämpar jämsides de unga klimatstrejkarna för en Green New Deal. Ett parti som kan vara det politiska hemmet för en pånyttfödd kämpande arbetarrörelse, inte en som är allierad med cheferna.
Allt vi har lyckats vinna i Seattle, från att göra staden till den första att få igenom 15 dollar i timmen i minimilön till att besegra Amazon i min återvalskampanj ifjol, är på grund av att jag har ställt upp som medlem i Socialist Alternative, helt oberoende av Demokraterna. Socialist Alternative har varit ryggraden i vår rörelse, medan Demokraternas etablissemang i Seattle har kämpat emot oss varje steg på vägen, liksom partiet på riksnivå har gjort mot Bernie.
Vi har ända sedan 2015 sagt att det vore bättre om Bernie ställde upp som en oberoende kandidat just på grund av begränsningarna i att ställa upp inom Demokraterna, vilket nu är tydligt för alla. Vi erkänner att Sanders tillvägagångssätt har samlat miljontals till idéen om en politisk revolution, men nu har begränsningarna av detta nåtts. Vi anser inte att arbetare bör stödja Joe Biden och vi uppmanar Bernie att gå med hans miljontals sympatisörer i formerandet av ett nytt parti.

Demokraterna har utfört ett oerhört politiskt lurendrejeri, och sålt miljontals på Joe Biden trots hans enorma svagheter. Han är inte vår vän, och arbetare kan inte stödja honom. Låt oss påbörja bygget av ett nytt parti i detta land nu. Historien kallar på oss, och vi måste använda denna rörelse för att ta beslutsamma steg utanför det ruttna, näringslivsdominerande Demokraterna och börja bygga något helt nytt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!