Demokrati – inget för valprövningsnämnden

2006-12-10 18:22:25
Alla partier som sitter i kommunfullmäktige får gratis valsedlar. Men inte Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå. Det har nu ”valprövningsnämnden” beslutat – med socialdemokraternas partikassör som en av ledamöterna!

Valsedlar innebär inga utgifter för riksdagspartierna, som får tre valsedlar per väljare gratis upptryckta och dessutom utlagda i vallokalerna. I årets val gäller detta även det rasistiska partiet sverigedemokraterna, som fick över en procent i förra valet.
För Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och andra partier gäller istället att betala för valsedlarna, 650 kronor för varje lista plus 30 kronor per tusen valsedlar. För RS i årets val innebär det över 40 000 kronor. Detta för sju kommuner, fem landsting och riksdagsvalet.
Vallagen ger dock rätt till gratis valsedlar i de kommuner partiet har mandat. För RS gäller detta Umeå och Luleå. Men för att sätta käppar i hjulet har valmyndigheten sagt nej till vår begäran om valsedlar i Umeå. Orsaken är att RS i valet 2002 i Umeå använde beteckningen Rättvisepartiet Offensiv. Detta förklarade vi i vår överklagan:

”I valet 2002 använde Rättvisepartiet Socialisterna en annan beteckning, Rättvisepartiet Offensiv, på valsedlarna i valet till kommunfullmäktige. Men att det är Rättvisepartiet Socialisterna som är representerat i Umeå kommunfullmäktige står dock helt klart.
Redan innan valet: 1. Beteckningen RO var i Umeå synonym med Rättvisepartiet Socialisterna. Valsedeln beställdes av Rättvisepartiet Socialisterna centralt. 2. Kandidater på RO-listan i Umeå var samtidigt registrerade kandidater för Rättvisepartiet Socialisterna i riksdagsvalet.
Direkt efter valet: 3. De som valts till Umeå kommunfullmäktige på RO-valsedeln anmälde strax efter valet att partiets namn är Rättvisepartiet Socialisterna. Detta framfördes till Umeå kommunfullmäktige, som fr o m hösten 2002 presenterat partiet som Rättvisepartiet Socialisterna. 4. Samma uppgifter framfördes också till lokala media. Rättvisepartiet Socialisterna är också sedan hösten 2002 partiets namn på flygblad till hushållen.
Sedan 2002: 5. I alla officiella handlingar i Umeå kommun framgår att partiet Rättvisepartiet Socialisterna sedan valet 2002 är representerat i kommunfullmäktige (se exempel, bilaga 1a, 1b, 1c). På Umeå kommuns hemsida framgår tydligt att Rättvisepartiet Socialisterna är representerat i fullmäktige (se bilaga 2). Den som söker på kommunens hemsida får 162 träffar för ‘Rättvisepartiet Socialisterna’ och endast 8 träffar för ‘Rättvisepartiet Offensiv’.”

Trots dessa argument påstod länsstyrelsen i Västerbotten att ”Då något parti med beteckningen Rättvisepartiet Socialisterna inte är representerat i Umeå kommunfullmäktige lämnas begäran utan bifall”. RS överklagade beslutet till valprövningsnämnden, som också sa nej.

Politiskt beslut

Vilka sitter då i valprövningsnämnden? Det är en politisk nämnd som domineras av socialdemokraterna, med partiets kassör på riksplanet, Birgitta Lönegård, numera också vd på ökända Rönneberga kursgård, i spetsen. Dessutom innehåller nämnden riksdagsledamöter: Tre från socialdemokraterna, två från moderaterna, en från centern och en från folkpartiet – plus ytterligare en socialdemokrat från PRO. Som ”målvakt” (en person som tar på sig skulden i skumraskaffärer) fungerar juristen Staffan Magnusson, ordförande i nämnden.
Valprövningsnämnden svarar inte på ett enda av våra argument. Detta är ett politiskt beslut.
Varför skulle socialdemokraternas partikassör – som bedriver en valrörelse för 10-tals miljoner kronor – vilja att RS ska få gratis valsedlar, ens i ett enda kommunval?
Detta är ytterligare skäl att ge bidrag till RS valfond. Använd bilagan i veckans Offensiv för att ge ditt bidrag i kampen för arbetarpolitik, mot priviligierade högerpolitiker.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!