Demonstrationer mot rasismen

Tusentals slöt upp på Möllevångstorget i Malmö (Foto: Anders Wemmert).

Manifestation mot rasism i Malmö

Drygt 2 000 personer samlades på Möllevångstorget i Malmö på tisdagen för att demonstrera mot rasismen.
Manifestationer organiserades av flera politiska organisationer, bland annat Vänsterpartiet, Ung Vänster, Feministiskt Initiativ, Allt åt Alla och några privatpersoner. Rättvisepartiet Socialisterna deltog också i manifestationen.
Det hölls appelltal och lästes poesi under manifestationen. Inför den uppenbara risken att vi kommer att få en blåbrun regering hade många tagit tillfället i akt att sluta upp mot rasism och högerpolitik

Nu på lördag den 17 september kommer det att hållas ännu en manifestation mot rasismen på Möllevångstorget kl 18.00.
Anders Wemmert


Flera hundra tågade mot rasism i Göteborg

Hundratals slöt upp i Göteborg, där även en spontan marsch mot rasismen tågade iväg (Foto: Britta Brus).

Under tisdagskvällen hölls en antirasistisk manifestation på Järntorget i Göteborg. Arrangörerna för manifestationen, Göteborgs antifascistiska front, hade gjort en Facebookinbjudan där man uppmanar till att bygga en enad antirasistisk rörelse i Göteborg. Representanter från flera olika organisationer höll tal, och vänsterorganisationer samt föreningar och partier var på plats med banderoller och plakat mot rasism, sexism och homofobi.
Efter den korta manifestationen bildades spontant ett flera hundra personer långt demonstrationståg som snabbt fylldes på och där fler anslöt sig efter vägen till tåget som gick över Kungshöjd, Kungsgatan och vidare via Östra hamngatan till Gustav Adolfs Torg. Under tågets väg skanderades ramsor som: ”Vad ska vi göra? Krossa rasismen!/fascismen! När? Nu!”, och det var tidvis riktigt bra tryck i talkörerna. På lördag samlas vi igen, kl 14.00 på Gustav Adolfs torg.
Britta Brus


Slut upp i Stockholm den 17 september

Protest mot rasistiska SD under Rättvisepartiet Socialisternas valkampanj i Haninge 2014 (Foto: Natalia Medina).

Även i Stockholm kommer en antirasistisk demonstration att äga rum lördagen den 17 september kl 13.30 på Norrmalmstorg. Det är hög tid att bygga en rörelse mot rasism och högerpolitik, två saker som går hand i hand.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!