Demonstrera för strejkrätten i Stockholm den 10-11 maj

av Offensiv

Raymond Stokki från Boden talar på Strikebacks manifestation i Stockholm (Foto: Natalia Medina).

På lördag håller nätverket Strikeback en demonstration i Stockholm till försvar för strejkrätten. I augusti samlades 2 000 personer i demonstrationen, den 1 maj hölls manifestationer på fler ställen i landet och den 10 maj har en strejkdag utlysts av nätverket.

Nu samlas fackligt aktiva i en tvärfacklig demonstration mot regeringens förslag om inskränkningar i strejkrätten. Mot topparna i LO, TCO, Saco och mot S-regering och Svenskt näringsliv som gemensamt vill kapa arbetarnas skarpaste vapen strejken. Samling är på lördag den 11 maj klockan 12.00 på Norra bantorget i Stockholm. Slut upp!
Offensiv har pratat med Raymond Stokki, skyddsombud från Lärarförbundet, som är en av de fackliga aktivister som talar på lördag: 

– Låter vi strejkrätten försvagas förlorar vi, det finns inget att vinna. Det blir risk för avtalsshoppning som kommer att missgynna kämpande och demokratiska fack.
– Det innebär även en attack mot hela föreningsfriheten. Nu gäller det strejkrätten, snart läggs förslag om att kapa anställningstryggheten, vem vet var det kommer att sluta med den högerpolitik som förs mot arbetare idag. Att politiker och toppar i våra centralorganisationer ska gå över medlemmarnas och arbetarnas huvuden, att gå svenskt näringslivs ärenden, att skänka bort de fri- och rättigheter som arbetare kämpat fram. Det är sjukt och arbetarfientligt.
– Vi behöver gemensam facklig kamp mot den högerpolitik som idag slår hårt mot arbetares rättigheter samtidigt som våra villkor försämras och våra arbetsplatser drabbas av nedskärningar. Om vi kunde förena all dagens kamp i samhället – mot marknadshyror, för vården, mot nedskärningar med mera – hade vi sluppit demonstrera mot S högerpolitik och januariavtalet. Vi måste förena rörelser och samtidigt förbättra och bygga nya, till exempel riva ner pampväldet inom facken för riktiga kämpande fackföreningar som är demokratiskt styrda av medlemmarna och för medlemmarnas instressen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!