Demonstrera för vården den 14/12

– Det saknas planering utifrån befolkningens och personalens behov, säger sjuksköterskan Katja Raetz, t.h (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Lördagen den 14 december kl 12 tågar Sjukvårdsmarschen från Mynttorget genom Stockholm i protest mot de drastiska nedskärningar som drabbar länets vård. Nedskärningarna innebär att totalt 1 350 tjänster försvinner vid de tre sjukhusen Nya Karolinska, Danderyd och Södersjukhuset. Vidare har de hårda besparingar som har påtvingats Södertälje sjukhus medfört att en avdelning har stängts.

”Nu har Stockholms vårdpersonal fått nog. Storvarsel och omorganisationer blev droppen som fick bägaren att rinna över. Facebook-gruppen Stockholms sjukvårdsupprop består av sjukvårdspersonal och den 14 december marscherar vi genom stan för att visa vårt missnöje över de beslut, varsel och organisationsförändringar som kommer skapa patientosäkerhet, förlänga vårdköerna och i slutändan drabba våra sjukaste och sköraste patienter”, skriver Stockholms sjukvårdsupprop som arrangerar marschen.
Facebookgruppen Stockholms sjukvårdsupprop har sedan bildandet den 25 november fått över 15 000 medlemmar. Marschen i Stockholm har alla möjligheter att bli den massiva injektion som den fortsätta vårdkampen behöver för att stoppa varslen och nedskärningarna.
Även i Göteborg planeras en liknande sjukvårdsmarsch mot högerstyrets senaste nedskärningspaket som innebär att 400 tjänster ska bort på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det M-ledda blågröna styret hävdar att varslen är en följd av en omorganisation som på papperet ska innebära att vården flyttas närmare hemmet genom en påstådd satsning på öppenvården, oftast primärvård (vårdcentraler).
Men omorganisationen, som har beslutats över huvudena på de anställda och som kantats av nedskärningar i sjukhusvården, är ännu ett utslag av högerns vanstyre och nyliberalism.
– Omorganisationen sker helt utan professionens medverkan. Vi träffar de sjukaste patienterna och måste varje dag kämpa med överbeläggningar. Att vi ska varsla i ett sådant här läge, medan man inom andra delar av vården som vårdval och nätläkarbolag snarare expanderar – det sticker i ögonen, säger ST-läkaren Akil Awad, en av initiativtagarna till Stockholms sjukvårdsupprop, till Dagens Medicin den 29 november,
Varslen slår hårdast mot de svårast sjuka och bryter mot Hälso- och sjukvårdslagen som säger att ”Den som har det största behovet ska ges företräde i vården”.
Även Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) finner nu anledning att granska hur varslen i Stockholm påverkar patientsäkerheten och tillgången till vård i en region där anställda på vårdcentralerna redan frågar sig: Hur ska vi klara av mer?

Den extrema marknadsstyrningen av vården i Stockholm och den så kallade fria etableringsrätt som finns i det så kallade vårdvalssystemet, som är särskilt många i Region Stockholm (ett 40-tal), betyder oundvikligen att högerns omorganisation blir kaotisk och att vårdbehovet kommer på undantag. Till det ska läggas att vårdvalen bidrar till att kostnaderna skenar.
– Det saknas planering utifrån befolkningens och personalens behov. Vårdcentraler och specialistmottagningar finns koncentrerade där lönsamheten är störst – i Stockholms innerstad. Samtidigt har marknadsanpassningen lett till en enorm detaljstyrning som i sin tur driver upp kostnaderna för förvaltning och resulterar i att administrationen för oss på golvet ökar, säger Katja Raetz, sjuksköterska på en vårdcentral i Nynäshamn, till Offensiv.

Varslen och nedskärningarna överför resurser till de privata företag som driver en allt större del av Stockholms primärvård och som dessutom gärna ser att de växande gräddfilerna i vården blir både fler och större. 
Den högste ansvarige politikern i Region Stockholm, finansregionrådet Irene Svenonius (M), säger i en Dagens Nyheter-intervju den 30 november att hon önskar ett system med antingen staten som beställare av sjukvård, eller ett sjukvårdssystem baserat på privata sjukvårdsförsäkringar. 
Helst av allt vill hon se en total privatisering av hälso- och sjukvården, och dessutom vill hon ”avskaffa sig själv”.
Finansregionrådet Irene Svenonius, som också i högsta grad är ansvarig för att Nya Karolinska har blivit ett nyliberalt haveri, bör omedelbart avgå. 
Demonstrera för vården i Stockholm den 14 december – samling klockan 12 på Mynttorget.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• För ett riksomfattande vårduppror för att stoppa varslen och vårdnedskärningarna.
• Behov, inte marknad, ska styra vården. Skrota vårdvalen och den fria etableringsrätten. Avskaffa privatiseringslagen LOV.
• Bort med det M-ledda högerstyret med början i finansregionrådet Irene Svenonius (M) omedelbara avgång.
• Vården ska drivas i offentlig regi utan vinstintresse och styras demokratiskt av de anställda i samarbete med patient-, brukar- och anhörigorganisationer.
• Uppvärdering av de vårdanställdas löner och villkor.
• Omedelbar höjning av statsbidragen till kommuner och regioner. 200 000 nya välfärdsjobb.
• Ta tillbaka alla skattegåvor till rika och storbolag. Höj bolagsskatten och kapitalbeskattningen, återinför beskattning av arv, förmögenheter och stora fastigheter.
• För en snabb och jämlik klimatomställning av hela samhället. Massiva offentliga satsningar på välfärd, kollektivtrafik och nollhus.
• Demokratiska och kämpande fack. För ett nytt, stort arbetarparti.
• Bankerna, storbolag och naturtillgångarna måste överföras i samhällets ägo och styras demokratiskt. För en demokratisk plan för hela samhällsekonomin som utgår från människors behov och säkrar en utveckling i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!