Demonstrera mot Nato och utvisningar

Den 21 januari är det nya protester mot Nato och Erdoğan i Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 21 januari kommer en demonstration mot den svenska regeringens och myndigheters samarbete med Turkiet samt mot svenskt Natomedlemskap att hållas i centrala Stockholm.

Demonstrationen är ett initiativ från Allians mot Nato – ett brett nätverk där även Rättvisepartiet Socialisterna ingår, som samlar ett stort antal organisationer och aktivister under fem gemensamma paroller:
• Nej till Nato.
• Ingen allians med fascister.
• Nej till utlämningar och utvisningar.
• Nej till vapenexport.
• Nej till kärnvapen i Sverige.

Sedan Sveriges ansökan om Natomedlemskap skickades in förra våren har Turkiets lista på personer som de vill ha utlämnade, inklusive journalister och politiker, vuxit. Siffran ligger för tillfället på 42 personer, enligt Ekots sammanställning av uthängningar i turkisk media.
Både Blankspot och Dagens ETC har uppmärksammat fall från 2020 och 2022 där Migrationsverket utvisat kurder till Turkiet på Säpos uppmaning.

Den 29 december undertecknade elva samhällsdebattörer, inklusive Kurdo Baksi, Göran Greider, Helle Klein med flera, ett upprop som publicerades i DN. De konstaterar att Sveriges eftergifter till Turkiet drabbar oskyldiga och att ”…avsiktsförklaringen drabbar de kurder som sökt fristad i vårt land särskilt svårt”.
Undertecknarna betonar att Högsta Domstolen stoppade utlämningen av journalisten Bülent Kenes med hänvisning till Turkiets bristande rättssäkerhet och ställer kravet att detta beslut borde vara normerande. Dock avslutas uppropet med kravet att Sverige måste ”pausa utvisningarna” istället för att kräva ett helstopp.

Under toppmötet i Madrid i juni 2022 skrev Turkiet, Finland och Sverige på ett avtal där Turkiet garanterar Natomedlemskap för de två andra länderna om de uppfyller kraven som Turkiet och Nato har satt.
Den 14 december avslöjade DN en lista med konkreta punkter som den svenska regeringen åtagit sig för att blidka Turkiet. Bland annat utlovas ett förstärkt militärt och säkerhetspolitiskt samarbete, återupptagen vapenexport till Turkiet samt en effektivisering av utvisningar och utlämningar av personer som turkiska säkerhetstjänsten har klassat som ”säkerhetshot”.

Förhandlingarna med Turkiet om svenskt Natomedlemskap är dock fortfarande igång. Sent i december sade Turkiets utrikesminister till SVT att ”det fortfarande finns mycket att göra” och att de ”vill se fler konkreta steg”. Med andra ord kräver Turkiet fler utlämningar av kurder och regimkritiker innan Sveriges ansökan godkänns.
Kravlistan kommer bara att växa, och regeringen kommer att göra allt för att uppfylla den. Utrikesminister Tobias Billströms (M) nonchalerande kommentar om Turkiets återupptagna anfall mot kurderna i Norra Syrien att ”varje land har rätt att försvara sig mot terrorism” illustrerar detta tydligt.
Det är dags för alla antifascister, fredsaktivister, kurdiska frihetskämpar, socialister och internationalister att samlas i en gemensam protest!

Demonstrera den 21 januari, samling kl 14 på Norra Bantorget i Stockholm.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!