Demonstrera mot rasismen 2 juni

Av Offensivs redaktion // Artikel i Offensiv

Det stundas EU-val i Europa. Extremhögerpartier och flyktingfientliga högerpopulistiska partier kan bli största parti i nio länder. I Tyskland drar en nazistisk våldsvåg fram mot politiska motståndare – underblåsta av landets näst största parti i opinionen, AFD. Samtidigt har miljoner tyskar samlats i massdemonstrationer mot nazistvåldet och AFD:s planer på att fördriva flyktingar ur landet. Nu är det dags att bygga ett motstånd även i Sverige. SD förväntas göra ett rekordval och andra etablerade partier kommer att tävla mot SD i högerpopulism och rasism. Samtidigt får SVT ”order att bli mer SD-vänligt” (Aftonbladet den 13 maj) och demokratin hotas alltmer.

Kom med och demonstrera mot rasismen den 2 juni.

Tillsammans mot rasism (TMR) – så heter det nybildade nätverket som samlar till antirasistisk demonstration den 2 juni i Stockholm, en vecka innan EU-valet. TMR har än så länge 15 medverkande organisationer och även privatpersoner som har anslutit sig. I Stockholms förorter väntar nu några intensiva veckor med kampanj, affischeringar och flygbladsutdelningar.

David Peña Cesped är ordförande för Kulturföreningen Salvador Allende och en av de som mobiliserar till demonstrationen den 2 juni:

– Så länge jag kan minnas har jag kämpat mot rasismen. Nu är ultrahögern på frammarsch och det är värre än på länge. Vi kommer aldrig få ett rättvist samhälle om vi stannar hemma – vi måste protestera och ta kamp mot ultrahögerns attacker på minoriteter och demokratiska rättigheter.

Demonstrationens huvudparoller är:

• Nej till angiveri och visitationszoner.

• Återinför rätten till asyl.

• Bekämpa rasismen, militarismen & hetsen mot muslimer.

• Kamp mot fascistiskt våld och terror.

I det nybildade nätverkets plattform manas till strid mot den livsfarliga statliga rasismen uppifrån:

”Den blåbruna regeringens retorik och beslut är skrämmande: avskaffande av permanenta uppehållstillstånd och de hämningslösa försämringarna av asylrätten; jakten på flyktingar med inre gränskontroller genom rasprofilering (hudfärg avgör vilka som idkollas); livshotande begränsning av rätt till tolk inom vården; ‘kvalificering till välfärden’ utifrån medborgarskap och status; angiverilagen där offentliganställda ska kunna dömas om de inte rapporterar gömda flyktingar i skolan eller vården”.

– Angiverilagen blir ytterligare ett steg i segregationen, där de elever med störst behov av skola exkluderas helt, säger Göran Drougge från föreningen Elevintresse före vinstintresse som tar strid mot vinstintresset i skolan och deltar den 2 juni.

Plattformen konstaterar också att ”söndra och härska har blivit politikernas agenda”. Regeringens attack mot rätten till avgiftsfri tolkning inom vården är ett exempel på hur rasismen och klassorättvisorna går hand i hand. När Region Blekinge nu i vår blev först ut med att införa dyra tolkavgifter inom vården, så svarade Läkare mot rasism – en av organisationerna i nätverket – med att anmäla regionen till Diskrimineringsombudsmannen och 190 läkare i regionen skrev ett protestbrev. Tolkavgifterna har stoppats tills vidare i väntan på dom i förvaltningsrätten.

Tolkavgifter i vården är inte bara livsfarligt för de med minst pengar, det är ett fult sätt som politikerna använder för att försöka skylla vårdnedskärningarna på flyktingar – trots att det är politikerna själva som har bestämt att pengar ska gå till militären istället för vården! Protester är avgörande för att förhindra splittring, men också för att stoppa nedskärningar.

Mehrnosh Shafiee (Foto: Natalia Medina).

Merhnosh Shaffiee, aktiv i Shora (Rådet till försvar för det iranska folkets frihetskamp), berättar varför makthavarna använder mer rasism nu:

– Kapitalismens kris är en orsak till varför det piskas fram mer rasism, för att splittra folk och försöka vända människor mot varandra. Och det kommer samtidigt med militariseringen och avhumaniseringen av grupper, till exempel palestinier. Det är viktigt att bygga en gräsrotsrörelse som står emot rasismens gift nu.

– Den statliga rasismen inspirerar också nazistiskt våld. Nazistattacken mot vänsterns möte i Gubbängen, mordbranden mot ett kafé i Orhem och attacken mot hemlösa romska migranters tält i norra Stockholm – det är den blåbruna regeringens svans som har fått luft. Det är otroligt viktigt att varken rasismen uppifrån eller våldsdåden får lämnas obesvarade, säger Elin Gauffin från Socialistiskt Alternativ och TMR.

Demonstrera mot rasismen den 2 juni. Gå in på Facebooksidan Tillsammans mot rasism och sprid eventet. Prata med dina vänner, kollegor och grannar om att hänga med. Nu är tiden att gå samman och bygga motstånd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!