Demonstrera mot rasismen den 2 juni

Demonstrationen söndagen den 2 juni startar på Norra Bantorget kl 13:00. Foto: Natalia Medina.

Av Offensiv // Artikel i Offensiv

Demonstrationen Tillsammans mot rasism har vuxit och kommer att bli en viktig del när den antirasistiska rörelsen byggs den 2 juni, med start kl 13:00 på Norra Bantorget i Stockholm.

Nu är det 28 organisationer/nätverk som har ställt sig bakom eventet. Demonstrationen kommer också att gå samman med demonstrationen mot folkmordskriget mot Gaza – Hands off Rafah – så att vi har en gemensam marsch och ett gemensamt avslut på Gustav Adolfs torg.

Sedan planerna på en demonstration först gjordes i början av april har behovet av antirasism verkligen växt. Avslöjandet av SD:s trollfabrik är en övertydlig bild av detta. När tre av partiets ledare ertappades med att attackera personer med rasism, sexism och järnrör 2010 så avsattes de från några av sina uppdrag. Nu sitter SD installerade på ett kontor på Rosenbad och samstyr med regeringen. När trollfabriken uppdagades med hundratals anonyma konton på nätet, från en del av SD:s kontorsbyggnad, så målas en tragisk bild av tillståndet i landet upp SD backar inte från sina trollkonton. Den enda åtgärden är att medarbetarna på deras kontor får byta kontorsplats med varandra. Regeringspartierna, som själva har häcklats av SD:s trollande, förödmjukas återigen offentligt och det blir klart för alla att SD gör som de vill. Samtidigt går SD återigen uppåt i opinionsundersökningarna.

Om rasismen slår så mot ministrarna i Sverige kan man ju föreställa sig hur den slår mot människor med ickevit hudfärg, låga inkomster och kanske en historia av flykt och ohälsa. SD:s paroll i EU-valet är ”Mitt Europa bygger murar”. Murarna mot flyktingar håller även Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna med om och är med och bygger. Det är det här övertagandet av SD:s politik som har legitimerat SD.

Tyvärr har hela det politiska etablissemanget dragit åt höger. Det blev en hård strid till och med på Vänsterpartiets kongress för att få med antirasismen i ingressen på det politiska programmet.

Den pågående militarisering driver också fram rasismen. Att regeringen inför visitationszoner och en angiverilag är en del i samma process av stärkt en repressiv stat. Rasismen legitimerar krig. Regeringen slöt under första halvåret helt okritiskt upp bakom Israels folkmordskrig mot Gaza, där barns liv får ett mindre värde för att de är födda som palestinier.

Kampanjen inför den 2 juni myllrar på med mycket affischering, prepp för talare, nya nätverk som ansluter, diskussioner med människor som alla är berörda på olika sätt. De som drabbades av fascistiskt våld i Gubbängen, flyktingar som kämpar för uppehållstillstånd, människor som känner sig kvävda av hetsen och är rädda för att deras uppehållstillstånd ska rivas upp.

Du som läser det här. Kom med den 2 juni. Ta gärna med en skylt och tipsa gärna vänner och arbetskamrater om att haka på. Vi måste börja bygga ett motstånd.

Länk till Facebook-evenemanget här:

Länk till nätverket Tillsammans Mot Rasism hittar du här:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!