Den antirasistiska handlingen

Den 2 juni var det antirasismen och solidariteten som intog Gustav Adolfs torg. Foto: Edgar Franco.

Av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Nätverket tillsammans mot rasism hade beslutat sig redan i april för att demonstrera den 2 juni mot rasismen, en vecka innan EU-valet eftersom vi visste att valet skulle präglas av rasistisk hets. På grund av Stockholms Marathon så flyttades Palestinademonstrationen som äger rum varje vecka från lördagen till söndagen. När det såg ut som att demonstrationerna skulle krocka tog vi arrangörer kontakt med varandra. Vi bestämde oss för att gå samman istället.

Det var första gången jag har varit med om att två demonstrationer med olika startpunkter går samman. Under talkören ”Tillsammans, tillsammans, tillsammans är vi starka” saxades våra demonstrationer ihop. Det var en sådan symbolisk antirasistisk handling att många rördes till tårar. Därefter blev det bara bättre när vi tusentals strömmade igenom Stockholm och hade ett gemensamt mäktigt avslut på Gustav Adolfs torg.

”Inga rasister på våra gator” var en av talkörerna. Foto: Edgar Franco.


Per Hussein från Palestinska Arbetsgruppen talade om Israels fruktansvärda folkmordskrig mot Gaza och den djupgående rasismen som ligger till grund för det.

Adolfo Ovalle från Latinamerikagrupperna visade på förtrycket mot ursprungsbefolkningen, som är samma över världen, och hur regeringen tar bort bidrag till alla organisationer som kämpar för demokrati. Ingen kan förmedla sådan energi som Oruba Abu-Hammam, Students For Palestine, när hon manade till en eskalering av motståndet. Avslutningen med artisten Kristin Amparo som sjöng ”Jag står inte ut” fick alla djup berörda och med kramar och handslag lovade vi att fortsätta samarbeta och kämpa.

Oruba Abu-Hammam, Students For Palestine. Foto: Edgar Franco.


Men dagen hade börjat långt innan dess. Talen på Tillsammans mot rasisms samling, med några hundra deltagare på Norra Bantorget, var mycket givande. Redan konferenciererna Louise Strömbäck och David Pena Cesped tog upp svar på de senaste veckornas rasistiska spyor från Sverigedemokraterna och Ebba Busch.

Katja Raetz, Socialistiskt Alternativ. Foto: Arne Johansson.

Poya Ashna, från EU-valsedeln Värdigt Liv, startade med egna vittnesmål om rasifieringen en utsätts för ”Var kommer du ifrån egentligen? När jag var 11 och fick den frågan hade jag inte ord för att beskriva vad det gjorde med mig. En känsla infann sig bara. Du är något annat än oss, glöm inte att vara tacksam och passa in Poya.”

Tillsammans Mot Rasism. Foto: Arne Johansson.

Mesir Taki från BAM – Bred Antirasistisk Mobilisering – fyllde på om den statliga och strukturella rasismen kopplad till militariseringen. Om hur makten cementerar fattigdomen och kriminaliserar den. ”De vill kunna kasta in oss i privatiserade fängelser och skicka förtryckta grupper till frontlinjen för att strida för deras sak.”

Mehrnosh Shafiee från SHORA och Daniel Popov Shabani, RKP, underströk hur det är imperialismen som skapar rasismen. Arjîn Ökmen, Amara, manade till kamp. ”Vi är inte här för att be om vår frihet, vi är här för att ta den”. Diego Ambunga, från Kongo Moko, tog upp om hur storföretag från Väst är beredda att döda för att kunna plundra Kongo-Kinshasa på mineraler. Nio miljoner har dödats i det kriget.

Beatriz Pineda, med flera stod för den fantastiska musiken. Foto: Arne Johansson.

Katja Raetz från Socialistiskt Alternativ talade som sjuksköterska om vårdstrejken som kommer och om kollegornas beslutsamhet att vägra gå rasisternas ärenden och ange papperslösa människor. ”Arbetarklassen måste stå enad. Rasismen har alltid tjänat kapitalismen genom att splittra kampen”.
Lika starka som talen var även den fantastiska musiken från Ellen Flowerhill & NITEFISH och Carlos Olivares och Beatriz Pineda.

Kampanjen har varit omfattande med bland annat affischering på över 50 torg. Till slut var vi 29 organisationer som stod bakom Tillsammans mot rasism. Efter denna framgång finns det stort intresse i nätverket för att fortsätta samarbetet. Kontakta tillsammansmotrasism@gmail.com om du vill komma med.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!