Den nazistiska våldssekten Svenska Motståndsrörelsen

2012-08-22 13:21:27
Den nazistiska våldssekten Svenska Motståndsrörelsen SMR grundades 1997 av ledarna från det tidigare våldsnätverket Vitt ariskt motstånd, VAM. SMR:s führer Klas Lund var tillika ledare för VAM.

Den så kallade motståndsrörelsen vill ge en bild av sig själv som en paramilitär organisation som inte skyr några medel. Hot, våld, misshandel, vapenbrott, dråp och förberedande terrorism är ord som förknippas med denna sekt.
Våld och misshandel hör till vanligheten när nazisterna i SMR håller sina torgmöten och manifestationer. Senast i Ludvika då de våldsamt attackerade ett antirasistiskt möte.

SMR är små och isolerade. De har sällan möjlighet att bedriva något lokalt arbete utan är kringresande aktivister där hela organisationen krävs för att organisera utåtriktade flygbladsutdelningar.
Men även om SMR är små och isolerade bör de inte förlöjligas, det förminskar det hot som nazisterna verkligen utgör. För enskilda individer innebär de ett hot, ett dödligt hot.

SMR:s retorik piskar fram en stämning bland sina medlemmar om allt för rörelsen och dess medlemmar och är beredda att ta långa fängelsestraff för sina våldsdåd. Som en av dess medlemmar som dömdes till sju års fängelse efter att ha knivhuggit en antirasist bakifrån i nacken i centrala Stockholm, eller de fem medlemmar i SMR som dömdes till fängelse i Göteborg efter att ha misshandlat medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna.
I anslutning till SMR har man också funnit vapengömmor och sprängmedel vilket tydligt visar hur farlig denna organisation är för allmänheten.

En sådan organisation är det väl upp till polis att ta hand om?
Trots detta har polisen lite information om denna organisation. Polismän på gatan har ofta ingen aning om vilka SMR är eller vilket hot de utgör.
Istället har polisen vid så gott som samtliga manifestationer och demonstrationer stått till SMR:s skydd och förfogande för att möjliggöra deras marscher och flygbladsutdelningar när lokalbefolkningen gjort sitt bästa för att köra bort dem och många gånger lyckats.

Vad som krävs för att stoppa nazisterna är en offensiv antirasism. En rörelse som stoppar nazisterna vid dess minsta försök att etablera sig. Så som i exempelvis Göteborg där SMR inte haft någon aktivitet under tre års tid på grund av den starka antirasistiska traditionen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!