Den nya kampen för allmännyttan har börjat

2018-10-24 10:43:21

foto: Natalia Medina
Det växer fram en rörelse mot det blågröna styret i Stockholms planer på att sälja ut allmännyttan.

Måndagens demonstration ”Rör inte vår allmännytta” mot det nya blågröna styrets planer på att ombilda och sälja ut allmännyttan i Stockholms ytterstadsområden samlade på kort tid några hundra demonstranter, men framför allt engagerade talare och gräsrötter från såväl en mängd nätverk som Hyresgästföreningen. 

Den kampvilliga tonen slogs också direkt an av konferencieren Farida al-­Abani och Ilyas Hassan från Förorten mot våld.
– Vissa gånger har vi segrat och andra gånger har vi förlorat. Men en sak har varit säker. Vi har hörts, vi har organiserat oss och vi har ställt krav. Det är just det som kommer hända nu när det nya styret i Stockholm, Alliansen och MP, har gått ut med information om att man vill ombilda allmännyttan till bostadsrätter, sade Ilyas Hassan, som också fick stort bifall för sitt löfte till MP att de kunde räkna med motstånd.

Bland den mängd talare som illustrerade bredden kan nämnas Saffran Rohm från jagvillhabostad.nu, Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm, Elin Gauffin från tidigare ”Rädda Hyresrätten”, Ulrika Dahl, Ort till ort, Ellen Sverdrup, Allt åt Alla och Anna Westberg, Skiftet.
Förutom talare från S, V och Fi gav den tidigare kommunfullmäktigeledamoten Tamim Alameddine en passionerad motivering till sitt avhopp från Miljöpartiet, som gisslade MP-ledaren Daniel Helldéns tal om ombildningar för att få ”mer blandade områden”.
– Visst finns det problem med områden i Stockholm som inte är tillräckligt blandade – de rikas villaområden. Låt oss bygga fler hyresrätter där!

Det finns skäl att litet mer utförligt återge den glödande appell med särskilt starkt gensvar som hölls av RS:aren Elin Gauffin och som mer i detalj gick in på hur kampen nu måste föras, baserat på erfarenheterna från nätverket Rädda Hyresrätten under den omfattande gräsrots­kampen mot det förra alliansstyret:
– Tack för initiativet idag. Demonstrationen är oerhört viktig på en massa sätt. Den grönblåa borgar­alliansen i stadshuset skickade ut en krigsförklaring: bostadsrättsombildningar i förorten. Vi svarar: okej – vill de ha krig ska de få krig. Så nu samlas vi här redan innan de har hållit sitt första kommunfullmäktigemöte. Vi kommer bjuda på motstånd. Vi kommer att stå för minutiös organisering. Kvarter för kvarter – ort för ort. Vi startar nämligen inte från noll den här gången. Med oss har vi åren av motstånd 2006-2014. Då tog det ett tag innan vi samordnade oss, men snart fanns nätverket Rädda Hyresrätten på plats.
– De har makten, med övergödda mäklare och bankmän på sin sida. Vi vet att vår enda styrka är solidariteten och sammanhållningen. Vi vet att det gäller att vara ute väldigt tidigt. Samla in motintresseanmälningar. Samla till möten. Sätt upp organisationer. Knacka dörr – det är otroligt viktigt – våga knacka dörr. Återkalla fullmakter. Överklaga. Demonstrera. Debattera.

Elin upplyste också om att det mellan åren 2006 och 2010 ombildades 22 000 kommunala lägenheter i Stockholm.
– Men glöm inte att under samma år stoppades ombildningsförsök av 17 000 lägenheter. Det är glasklart: de ombildningar som stoppades var de ombildningar där det fanns ett organiserat motstånd.

Mycket talar för att kampen denna gång kan lyckas ännu bättre om bara aktivisterna från alla nätverk, organisationer och Hyresgästföreningen klarar av att snabbt bilda ett nytt gemensamt nätverk, som kan förena alla dem som vill kämpa och gemensamt skapa en mer aktiv och kämpande hyresgästförening.
– Låt oss redan till veckan samlas igen för att gemensamt bilda ett nätverk som systematiskt kan hjälpas åt att stoppa ombildningarna, manade också Elin Gauffin.
– Vi har så mycket att vinna. Samtidigt som vi kan rädda miljontals av värden kvar i kommunal regi är vår gemensamma kraft underifrån också just det som kan skära av den mörka politiska utvecklingen. Bara gräsrotskampen kan stoppa konstant ökad högerpopulism. När vi går samman, hyresgäster med bakgrund från jordens alla hörn, praktiserar vi solidaritet och antirasism. Vi riktar strålkastarljuset bort från rasisternas avledningsmanöver och mot de verkliga problemen – det vill säga bankekonomin, högerpolitiken, kapitalismen. På det sättet blir vi starkare än vad de någonsin kan drömma om. De kommer aldrig att lyckas.

Som arrangörerna slog fast redan i kallelsen: ”Vi har ett läge där vi skulle behöva få till stånd fler hyresrätter och samtidigt kommer detta förslag från det nya styret, ett förslag som vi hoppas stannar som ett förslag och aldrig blir reell politik.
Vi kräver: Att stoppet av ombildningar står fast och att allmännyttan inte ytterligare försvagas med fler utförsäljningar.
Vi tror att satsningar på ökat byggande med fokus på hyresrätter i kombination med upprustning av bostadsorter och bostäder är vägen framåt.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!