”Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal”

2008-04-29 16:14:57
I lördags demonstrerade över 600 tillsammans med Irakiska flyktingars förbund, Iranska flyktingars riksorganisation och Asylrörelsen 2008 under parollen ”Stoppa utvisningar till Irak”. Bakgrunden är att allt fler unga irakiska män tagits till förvar i väntan på utvisning.

Inte sedan flyktingamnestikampanjen 2005 har vi sett en så militant och livlig demonstration som denna. ”Återinför rätten till asyl”, ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal” dånade talkörerna längs Avenyn och fick middagsgäster på stans restauranger att helt stanna upp.
Även regeringen kritiserades: ”Skrik på gator, skrik på torg, bort med Reinfeldt bort med Borg”.
På Götaplatsen fanns flera talare på kurdiska, persiska och svenska. För Rättvisepartiet Socialisterna talade Johannes Lundberg och betonade att endast en politisk kamp kan återinföra asylrätten.
Han gav exempel på den blockad i Kållered som för tre veckor sedan stoppade en utvisning men också på hur flyktingamnestirörelsen 2005 gav 13 000 personer uppehållstillstånd.

Kristofer Lundberg talade för Asylrörelsen 2008 som den 10 maj organiserar en stor demonstration runt om i landet. Tofigh Mohammadi från Iranska flyktingars riksorganisation uppmanade demonstranterna att även delta på demonstrationen den första maj kl 14.00 på Järntorget.

Att kamp lönar sig bevisades än en gång, då ytterligare tre från Sudan fick uppehållstillstånd i förra veckan.
Den stödkampanj som Rättvisepartiet Socialisterna och stödgruppen för sudanesiska flyktingar hade tillsammans har varit helt avgörande för att Migrationsverket nu beviljat 7 av de 8 hungerstrejkande permanent uppehållstillstånd – en väntar fortfarande.
Jimmy Lied

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!