Den stora poststölden

Postnord agerar för att maximera vinsten på anställda och utdelningens bekostnad (Foto: Postnord).

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Hösten 2021 införde Postnord varannandagsutdelning av post. Syftet var att ytterligare sänka sina kostnader och försämra servicen för att därmed underlätta ännu mer för vinstdrivna privata bolag att kapa åt sig ännu en offentlig serviceverksamhet som arbetare och skattebetalare byggt upp under sekler och som korrupta politiker sedan sålt ut till kompispriser när de har blivit tillräckligt lönsamma.

Kriminellt är vad dessa i praktiken stölder från våra gemensamma resurser egentligen är, och de ansvariga politikerna borde egentligen skaka galler. Vi borde återta alla de samhällsbärande resurser som arbetare har byggt upp i generationer.
I somras larmade brevbärarna återigen om att postservicen var på en oacceptabelt låg nivå, och Post- och telestyrelsen har under hösten inlett en granskning av Postnord efter anmälningar om brister i utdelningen.
Det nya arbetssättet med varannandagsutdelning och tillhörande nedskärningar har lett till att det har blivit svårare att hinna med. Arbetsvillkoren har försämrats för de anställda och många av oss som är beroende av Postnord har drabbats av ojämn postleverans där långa väntetider och förseningar av post har blivit vardag.
Kallelser till sjukhusbesök, räkningar och paket som folk har betalat för har i flera fall blivit så försenade att det har orsakat problem för deras mottagare. Och vi som prenumererar på Offensiv har märkt att tidningen emellanåt hamnat i brevlådan en eller flera dagar för sent.

Problemet är bland annat att det i en del områden är för stora utdelningsdistrikt på för få brevbärare. Det leder till att de inte hinner dela ut all post som sedermera försämrar arbetsmiljön, vilket ökar stressen och minskar trivseln på arbetsplatsen som i längden kan försämra hälsan för många brevbärare.
Men Postnord skyller bara ifrån sig på pandemin, utan att överväga tillräckliga förbättringar för de anställda och förbättrad service. Postnords vanvård kan få en att tro att cheferna redan har investerat i privata konkurrerande företag och bara väntar på att få kamma hem storkovan i framtida profiter.

Den stora orsaken till strulet är ju de ständiga nedskärningarna, som drivs av jakten på lönsamhet.

En före detta anställd inom posten som jag varit i kontakt med, Jens Hugo Nyberg, ryter till:
– För att få en bättre miljö behövs fler brevbärare, det är egentligen inte svårare än så. Den stora orsaken till strulet är ju de ständiga nedskärningarna, som drivs av jakten på lönsamhet. Sen slösas det förstås även på höga chefslöner och i viss mån idiotiska projekt. Posten borde givetvis ses som en samhällsservice och inte som en kassako, med tillräckligt många anställda för att saker ska fungera och arbetarna ska få drägliga arbetsförhållanden.
– En annan effekt är att från att förut ha varit ett jobb som folk brukade stanna kvar på är det nu i mycket högre grad ett jobb som folk jobbar ett tag på och sen går vidare från, vilket inte heller hjälper till att förbättra kvaliteten. Återreglera postmarknaden, släpp vinstkraven och anställ mer personal!

Den yngre generationen som växer upp med dagens Postmord, sorry Postnord, kan ibland ha svårt att föreställa sig att vi i Sverige faktiskt hade ett fungerande postväsende som främst fokuserade på förbättrad service för alla oss som finansierade den med främst skattemedel.
Postnords vd Annemarie Gardshol fick nyligen en löneökning på drygt 19 procent och tjänar nu ofattbara 840 000 kronor per månad. Samtidigt ”måste” arbetare stå tillbaka och ”får” inte kräva kompensation för prischocken, enligt politiker, näringslivet och även facktoppar. Skamligt!
Postnord är Sveriges näst största arbetsgivare efter Volvo Cars, sett till antal anställda. Det bildades den 24 juni 2009 genom ett samgående mellan den svenska Posten och Post Danmark. Posten AB:s historia går tillbaka ända till 1636 och alltsedan 1677 och framåt har det svenska postverket varit statligt ägt.

År 1994 omvandlades postverket i sann nyliberal anda till ett statligt ägt aktiebolag – Posten AB. Precis som många andra statliga och kommunala verksamheter ville politikerna bolagisera redan fullt fungerande offentlig verksamhet, bland annat Posten. Dessa bolagiseringar har inneburit att flera miljarder kronor överförts från offentlig egendom till privat. Tidernas största stöld och alla skyldiga går fria!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!