Deportation till krigets Afghanistan stoppad

Klockan 19:20 på tisdagkvällen igår så meddelade den ansvariga polisen utanför flyktingförvaret i Märsta att tvångsutvisningen av över 50 flyktingar, planerad till Kabul i Afghanistan, avbryts. Och två flyktingar släpptes ut från förvaret mitt under protesten.
Det var en lättad folksamling – där många deltagit i blockad av förvaret sen lunchtid i det kalla regnet – som sent igår kväll packade ihop efter bekedet att deportationen avbrutits.

Den planerade deportationen till Kabul är ”uppskjuten inte på grund av säkerhetsläget utan på grund av personalläget”, säger Polisen.
På ren svenska: Vi skiter i om Afghanistan är världens farligaste plats (där Sverige är en krigsförande makt), men vi tvingas ställa in på grund av protesterna.
Flyktinggruppernas riksråd (FARR), Röda Korset m fl skickade in skriftliga protester mot utvisningen med anledning av säkerhetsläget.

Detta är en tillfällig seger och måste följas upp med ytterligare mobiliseringar och opinionsarbete. En ny massdeportation sägs vara planerad till den 22 december. Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserade till och deltog i gårdagens blockad av förvaret och kommer att noga följa vad som händer, med full beredskap att mobilisera igen.

Fariba, en av många som igår samlades utanför Migrationsverkets förvar i Märsta för att stoppa tvångsutvisningen berättar:

– Jag demonstrerar för min bror, som suttit i förvar 11 månader, först i Åstorp, sen Ljungby och sen här, och han kanske utvisas idag. Vi kom båda 2015 den 16 december, han är kristen och fått avslag, jag är muslim och fick stanna. Han fick tre avslag och blev sen gripen och nu suttit i 11 månader. Det är helt orättvist att hållas i förvar, som i fängelse, ej besök, ej ha någon kamera. Det är helt olika hur de väljer vem som får stanna och inte. Min bror har kämpat för att få stanna. Vi har pratat med migrationsverket men får ej svar: ”vi bestämmer inte” säger dom och alla skyller ifrån sig.

Kampen fortsätter!

Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister kräver:
• Omedelbart stopp på alla tvångsutvisningar!
• Öppna förvaren. Det är inte kriminellt att söka skydd.
• Amnesti nu till alla som befinner sig i Sverige och som flytt från krig och förtryck.
• Skrota chockdoktrinen från 2015/16 – den så kallade tillfälliga lagen. Återinför rätten till asyl med permanenta tillstånd som utgångspunkt.
• Stoppa den militära kapprustningen, imperialistiska krig och vapenexporten i världen. Internationell solidaritet mellan arbetare och fattiga. För en socialistisk värld i fred och frihet.

Bilder från blockaden:

Kamp lönar sig! Ett axplock av några av våra segerrika asylkamper:
• Seger: Laziz Sharifov får nytt uppehållstillstånd (2018)
• Seger: Hanna får asyl (2017)
• Asylseger efter två år av stress och oro (2016)
• Asylseger för Ntoubah Julius Mvenyi (2016)
• RS motion om bostäder till flyktingar genomförs (2016)
• Demokratikämpen Ayman Adel Amin får uppehållstillstånd (2014)
• Zhang Shujie har fått asyl! (2012)
• Utvsningen av Mohammadreza Esfahani stoppad på Arlanda (2012)
• Utvisningen av Ali Mahmoudi stoppad på Arlanda (2011)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!