Desperat och paralyserad regering

2008-05-15 15:35:50
När detta skrivs (den 12 maj) rasar fortfarande strider i norra Libanon. Hittills har striderna sedan den 7 maj dödat 80 personer.

Den väststödda regeringens försök att försvaga shiarörelsen Hizbollah har fått motsatt effekt. Regeringen har nu inget annat val än att slå till reträtt.
Hizbollah har erövrat nya styrkepositioner samtidigt som man sänt en tydlig varning till Bushadministrationen och dess allierade i Mellanöstern.
Att Hizbollah i dag tvekar att ta makten beror på oron över att det skulle innebära inbördeskrig och utländsk invasion.
För USA-imperialismen är en försvagad regering i Libanon ett ytterligare bakslag. ”Libanons regering har nu samma svaga auktoritet som den irakiska regeringen i Bagdads gröna zon”, skrev Robert Fisk i Independent den 10 maj. Den fördjupade sekteristiska splittringen förstärker den politiska krisen och de styrandes förlamning, jämsides med att de ekonomiska och sociala problemen tilltar.
Libanons gamla sekteristiska politiska uppdelning är ett direkt hinder för arbetarklassens och de förtrycktas enhet. Bara en socialistisk massrörelse har förutsättningar att i grunden förändra denna ordning, som påtvingats Libanons folk.
”Bygg en enad arbetarrörelse”, så löd rubriken på det flygblad som CWI i Libanons spred under 1 maj. I flygbladet skriver man att:
”Samtidigt med den politiska krisen förvärras massornas levnadsvillkor.
Samma imperialistiska makter som stödde Israels bombardemang av Libanon backar nu upp regeringens nyliberala politik.
Arbetarklassen kan enas i kampen, vilket strejkrörelsen i Egypten visat. Men för att enas krävs ett socialistiskt massparti.
Mot elitens söndra och härska-taktik ställer vi kampen för demokrati och socialism:

  • Minimilön som det går att leva på.
  • Gratis offentligt finansierad utbildning.
  • Allmän sjukvård och offentliga satsningar för att lösa den sociala krisen.
  • Arbetarenhet mot krig och fattigdom.
  • Kämpande, demokratiska fackföreningar.
  • För ett socialistiskt arbetarparti med massförankring.
  • Stöd till de kämpande arbetarna i Egypten och resten av Mellanöstern.”
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!