”Det är en ren stridsförklaring”

2018-10-24 14:29:08

foto: Bostadsbolaget / Creative Commons
Hyresgäster i Sandeslätt måste nu ta kamp, precis som tidigare i Hammarkullen.

Nära hälften av Sandeslätts 500 lägenheter kan komma att säljas enligt beslut av Bostadsbolagets styrelse. ”En stridsförklaring”, säger den lokala Hyresgästföreningen som samlade till stormöte redan i tisdags, där 120 personer slöt upp för att planera och organisera motståndet.

”Bostadsbolagets styrelse har just beslutat att testa idén om så kallade andelsägarlägenheter i Hammarkullen”, var Hem och Hyra först att rapportera fredag 19 oktober.
Kampen för allmännyttan handlar om så mycket mer än Sandeslätt. 2012 lanserade Rättvisepartiet Socialisterna en omfattande kamp för kommunalisering av 900 lägenheter i Hammarkullen, på Bredfjällsgatan och Gropens Gård.
För två år sedan tog Bostadsbolaget över lägenheterna efter fyra år av protester. Enligt tidigare beslut i Göteborgs kommunfullmäktige ska även hälften av dem på sikt ombildas till ägarlägenheter i någon form. Ett försök att lansera den ombildningen stoppades av protester redan 2016.
Konceptet går ut på att hyresgästen kan välja att köpa loss sin lägenhet, precis som vid en ombildning. Men hyresvärden fortsätter att äga själva fastigheten och ansvara för löpande förvaltning, så som tak, fasader, utemiljö, avloppssystem och städning av allmänna utrymmen.
– Om man köper sin lägenhet tar man över det inre underhållet. Man betalar ingen hyra, utan en förvaltningskostnad. Men det är helt frivilligt, så de som inte vill köpa blir kvar som vanligt, säger Thomas Magnusson, affärs- och säkerhetsansvarig på Bostadsbolaget, till Hem och Hyra.

Bostadsbolaget vill sälja minst en tredjedel av lägenheterna, men hoppas på hälften. ”Blandningen är också skälet till att just hyres­täta Hammarkullen har valts ut som pilotprojekt”, menar Magnusson till Hem och Hyra. Att de ger sig på Sandeslätt tror den lokala Hyresgästföreningen handlar om något annat.
– Sandeslätts lokala Hyresgästförening är kanske landets starkaste lokala förening. De vill statuera exempel och hoppas kunna visa att om en ombildning kan genomföras här, kan det genomföras var som helst. Det är en ren stridsförklaring, säger Kristofer Lundberg.
Den lokala Hyresgästföreningen organiserade ett informationsmöte på tisdagen i Sandeslätt som 120 slöt upp till. Alla var fast beslutna om att de nu måste organisera ett motstånd mot Bostadsbolagets planer. De berörda hyresgästerna har inte fått någon information om förslaget från Bostadsbolaget, men Hyresgästföreningen kommer inte att vänta, utan har redan börjat mobilisera.
Bostadsbolagets kampanj för ombildning ska lanseras vid årsskiftet och pågå första halvåret 2019. Enligt dem kommer intäkterna från försäljningar att finansiera nyproduktion, upprustning och begränsade hyreshöjningar.

Rättvisepartiet Socialisterna vill syna bluffen. De kommunala bolagen går hårt ut med krav på hyreshöjningar – de liknar mer och mer de privata ägarna i sin retorik. På nationell nivå har allmännyttans
samarbetsorganisation SABO gjort gemensam sak med de privata fastighetsägarnas förbund FÄF.
Denna nya typ av ombildning som Bostadsbolaget nu ger sig på är relativt ny. Men där den har lanserats har kritiken varit svidande. Konsumentverket var kritiska och granskade modellen, och jurister har sågat den som rättsosäker.
Stadsdelen är van vid lokal organisering och har gång på gång gått ut i protester mot nedskärningar, privatiseringar och ombildning. Den strid som nu kommer att stå kan bli den mest omfattande i Hammarkullen någonsin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!