”Det finns ingen demokratisk process i Irak”

2006-12-09 23:30:27
Rafat Abdulla Taufiq är advokat, debattör och politisk flykting. Han kommer från Halabja och befann sig där 1988 då staden bombades i tre dagar. Han har skrivit artiklar och uppmärksammat situationen och det politiska läget i Irak.

Rafat har kritiserat Saddam-regimen öppet såväl i Irak som i Sverige.
– Femtio av mina släktingar har mördats av Saddam-regimen, berättar han för Offensiv.
Efter att Saddam störtats har han kämpat för att få vittna mot diktatorn i rättegångarna. I egenskap av advokat och människorättsaktivist menar han att han kan spela en viktig roll. Han säger att det är viktigt för kurderna att Saddam även döms för massakern i Halabja.
– Men i dagens situation kan jag inte åka till Irak då mitt liv är i fara. Jag hotas från flera håll. Min kritik mot Saddam gör att Baath-anhängare kan mörda mig, min kritik mot den sittande marionettregeringen gör att jag inte kan lita på säkerhetsstyrkorna i Irak. Min säkerhet skulle aldrig kunna garanteras, säger Rafat.
Rafat förklarar att det fanns de som innan ockupationen trodde att USA eller till och med EU skulle befria Irak från diktaturen, men de har idag insett att så inte var fallet. Ockupationen har visat att det var olja och makt man var ute efter, säger han.

Olja och makt

– Det finns ingen demokratisk process i Irak idag, inte heller i de kurdiska delarna. De organ som symboliserar demokrati finns det inga spår efter, säger Rafat och fortsätter:
– USA kom för att befria landet sa de, men de förstörde det istället. De splittrade landet mellan klaner och religioner, de söndrar för att härska, de nuvarande ledarna är USA:s nickedockor. Mer våld och mindre säkerhet har ockupationen lett till. Författare och journalister som kritiserar blir mördade eller försvinner, de som vill ha verklig demokrati ses som motståndare av såväl den sittande regeringen som USA:s styrkor.

Ingen asyl

Idag lever Rafat i Sverige. Men trots den situationen han lever under, med hot från alla håll i Irak, har han inte fått asyl. Idag har han ett tillfälligt uppehållstillstånd som de flesta irakier. Rafat är orolig för att utvisas och det märks när man pratar med honom. Han pendlar mellan hatet mot Saddam, frustrationen över ockupationen och rädslan för att utvisas.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!