”Det räcker inte att byta regering”

2008-09-28 17:06:14
”Skälen att reagera hopar sig. För hundratusentals med sänkt eller idag helt utan a-kassa, utförsäkrade sjuka, låginkomsttagare, ungdomar och fattiga pensionärer väntar svåra tider när den globala finanskapitalismens bubblor spricker, matpriserna skenar och varslen om uppsägningar duggar allt tätare.
Nu krävs en samling av alla som har fått nog av hetsen mot arbetslösa, sjuka och asylsökande samt av den förskingring av allmän egendom som pågår genom privatiseringarna av allt från statliga företag till allmännyttans hyresrätter, skolor och sjukvård.

När som i Stockholm ett privat barnsjukhus öppnas med avgifter på 1 400 kronor eller som i Malmö en privat vårdcentral bygger en ny ingång för att de som har privata sjukförsäkringar inte ska behöva beblan- da sig med dem som inte har, är måttet rågat.
Vad är det för samhälle vi lever i när regeringen fortsätter att sänka skatter för redan vinststinna bolag och ge nya skatteavdrag åt redan högavlönade, medan pensionärerna hå­nas med 68 kronor mer i månaden, som knappt räcker till ett mål på gatu-köket?
Men det räcker inte att byta regering. När även socialdemokratiska rådslag, i bakvattnet av högeralliansens alla nyliberala systemskiften, fortsätter dra åt höger är det dags för gräsrötterna att ingripa i politiken. Bättre rehabilitering är nödvändigt, men nu får det vara nog av att skuldbelägga de som är sjukskrivna och utslitna.
Tisdagens [16 september i Stockholm] demonstration handlar också om hoten mot våra kollektivavtal. De hotas nu av förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om inskränkta konfliktregler. De hotas också av att EG-domstolen i det så kallade Lavalmålet och andra mål öppnat för lönedumpning med stopp för fackens rätt att vidta stridsåtgärder.
Detta skärper kraven på att socialdemokraterna i riksdagen ska använ­da sin makt att stoppa riksdagens rati- ficering av EU-fördraget, som trots Irlands nej planeras i november.

Det samhälle vi uppmanar till kamp för ska inte heller besudlas av Natoanpassning och stöd till USA:s krigspolitik som i Afghanistan eller av spionlagar som FRA.
När två år återstår till valet är det dags att demonstrera vårt nej till ett alltmer tudelat klassamhälle och den rasism som hotar om vi inte förenar oss till strid för rättvisa, jämlikhet, solidaritet och gemensam välfärd.

Jennifer Hillbom,
barnskötare,
Lars Lundberg,
byggnadsarbetare,
Göran Greider,
författare,
Elin Gauffin,
hyresaktivist,
Jannis Konstantis,
tunnelbaneförare”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!