Direktörerna tjänar 61 gånger mer än arbetarna

Volvos vd Martin Lundstedt tjänar långt mer än vad 100 industriarbetare gör (Foto: Ericsson / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Sveriges maktelit tjänar mer än någonsin i jämförelse med vanliga arbetare. Det visar LO som årligen kommer ut med en rapport där de jämför maktelitens inkomster med industriarbetarnas.

Sveriges toppdirektörer tjänar i snitt 60,8 industriarbetarlöner i månaden. Det motsvarar en månadsinkomst på 1,9 miljoner kronor.
För bara ett år sedan hade samma grupp av direktörer 59,2 industriarbetarlöner i inkomst. Ända sedan början på 2010-talet har siffran ökat för varje år, i takt med utvecklingen av det nyliberala systemet.
Sveriges yttersta maktelit är en grupp på knappt 200 personer som har höga positioner inom näringsliv, politik, ekonomi och andra viktiga områden i samhället. De har makt att påverka samhällets utveckling och det är de som har pengarna som skulle kunna reparera hela välfärdssystemet.
Men det är just ur bland annat välfärden som deras pengar kommer, och i och med nedmonteringen av välfärden har de kunnat bli allt rikare. 

Den grupp som LO kallar den ekonomiska eliten består av 50 vd:ar i 50 stora bolag. Deras inkomster jämförs alltid med industriarbetares löner då dessa alltid funnits tillgängliga, men det går även att göra andra jämförelser: Toppdirektörerna tjänar exempelvis 80,8 gånger mer än vad en personlig assistent gör i snitt eller 76,1 gånger mer än snittlönen för arbetarkvinnor.
Det är dessa människor som har makten att påverka vanliga män­niskors liv. De påverkar lagar och regler, och de påverkar lönesättningen för anställda.
Människor i sådana maktpositioner gör allt de kan för att bara bli rikare och rikare, och det kommer alltid att ske på arbetares och fattigas bekostnad.

Ett exempel på företag som används för dessa ändamål är H&M, som i flera generationer styrts av samma familj – klanen Persson. De tar till metoder som att använda sig av leverantörer där arbetare har slavliknande villkor och ingen rätt till organisering. Detta är en viktig orsak bakom familjen Perssons enorma förmögenhet.
Stefan Persson, som tills nyligen har varit H&M:s ordförande men som låtit sonen ärva titeln, är Sveriges rikaste person och världens 47:e rikaste. De många miljarder som han och övriga i klanen Persson äger tillhör egentligen de som tillverkar, transporterar och säljer H&M:s kläder, samt till Sveriges välfärd i form av skattepengar som inte har betalats.

De pengar som behövs för att rusta upp välfärden på alla håll existerar klart och tydligt. Det som krävs är ett återtagande av dem genom organisering och kamp för en rättvis fördelning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!