Distansundervisning: ”Att sitta ensam hela dagarna är inte bra för någon”

Bell Sundström, en av de många elever som fått distansundervisning (Foto: Privat).

av Offensiv

Distansundervisning kan vara nödvändigt för att bekämpa covid-19, men det innebär också svårigheter för eleverna. Offensiv har pratat med Bell Sundström, gymnasieelev i Luleå, och hennes kompis som vill vara anonym.

Hur har distansundervisningen påverkat dig? Till exempel hur du mår och dina möjligheter att klara av skolan?
– Jag har märkt av att det kan bli svårare att hänga med eftersom man inte får samma stöd som vanligt. Måendet kan också påverkas eftersom man inte träffar folk på samma sätt som man brukar och det blir mycket instängt, säger Bell.
– Att vara hemma hela dagen leder till att jag blir väldigt rastlös, och att inte få träffa sina klasskamrater gör också att det känns ganska ensamt ibland, säger Bells kompis.

Om ni har praktiska lektioner – har ni haft dem på distans och hur har det fungerat?
– Vi har haft praktiska lektioner på distans i form av att vi får hämta en matpåse och laga den hemma och ta bilder under tidens gång. Det har funkat, men det känns inte som att man riktigt lär sig någonting, man står bara hemma och följer ett recept. Det blir inte samma utmaning som det blir på skolan där man har större arbetsyta, fler moment och bättre utrustning, tycker Bell.
– Men det var bättre än inget och det var jätteroligt att se att våra lärare gjorde det de kunde för att kunna ge oss praktiska lektioner, säger Bells kompis.

Vem tror du missgynnas av skola hemma? Någon som gynnas? 
– Under tidens gång har det känts jobbigare och tråkigare att bara sitta hemma. Dock tror jag absolut att det kan finnas folk som gynnas av det, av att sitta i tryggheten i sitt hem och inte behöva oroa sig för att gå ut, säger Bell.
– De som missgynnas mest är nog de som inte har det bra hemma och kanske inte har några vänner utanför skolan. Att sitta ensam hela dagarna och att inte kunna ha någon att prata med är inte bra för någon, menar Bells kompis.

Vad tycker du borde göras för att minska stressen i skolarbetet just nu?
– Det är svårt att skjuta upp lektioner eller minska på mängden uppgifter. Men det vore bra om lärarna strukturerade upp lektionerna bättre och inte la flera prov eller inlämningar samma vecka då det kan skapa mycket stress, säger Bell.
– Skolan borde ha samtal med sina elever om hur de känner kring sin utbildning och vad de upplever som stressigt, samt försöka hitta en lösning som passar eleven bäst och gör det smidigast för alla, tycker Bells kompis.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!