Dödlig arbetsplatsolycka i Ängelholm

Varje år avlider ett stort antal anställda i arbetsplatsrelaterade olyckor. År 2020 var det 24 anställda, år 2021 ökade siffran till 39 och år 2022 en ytterligare ökning till 40 anställda.
Siffrorna talar sitt tydliga språk: Antalet dödliga olyckor ökar, vilket måste innebära att arbetsmiljön blir allt farligare och att risken att skadas allvarligt eller dö på jobbet har ökat.
I år har hittills 21 anställda dött på jobbet p g a bristfällig arbetsmiljö och/eller underbemanning och stress. Även detta är en arbetsmiljöfråga.

För en knapp vecka sedan, den 20/6, dog 2 anställda på företaget Omni Polymers i Ängelholm i samband med att de skulle rengöra en tank med slamprodukter. I tanken hade det bildats giftig rötgas, bland annat svavelväte i koncentrat form, vilken gjorde att de två arbetarna utsattes för dödliga nivåer av svavelväte. De fördes till sjukhus men deras liv gick inte att rädda. I samband med räddningsarbetet skadades även sex brandmän av de giftiga ångorna.
Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, utredningen leds av åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
För en dryg vecka sedan konstaterades allvarliga brister på 7 punkter i arbetsmiljön på företaget Omni Polymers som tillverkar plast, efter en inspektion av Arbetsmiljöverket. Bland annat konstaterade Arbetsmiljöverkets inspektörer att företaget inte kunde ”visa om eller utesluta att luften i produktionshallen innehöll hälsofarliga ämnen”.

Vad dödsolyckan i Ängelholm visar är att allvarliga brister i arbetsmiljön blir allt vanligare och att dessa brister oftare leder till olyckor med dödlig utgång. På privata företag sätts vinsten före arbetarnas säkerhet och i sjukvård och äldreomsorg gör besparingar, personalbrist, ökad stress och budgetramar att riskerna för allvarliga olyckor ökar. Dags för ett socialistiskt alternativ! ■

Anders Wemmert,
Socialistiskt Alternativ/Lund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!