Dödlig vårdskuld

När vårdskulden är större än någonsin haglar nedskärningarna över vården (Foto: Johan Sand).

av Johan Sand, specialistsjuksköterska // Artikel i Offensiv

Samtidigt som tecknen på en andra våg av covidsmitta blir allt tydligare kämpar sjukvårdssverige med att försöka arbeta ikapp den uppskjutna vården – vårdskulden – som är ett resultat av den snabba omställningen och förskjutningen till pandemivård som skedde i våras.

Enligt tidningen Sjukhusläkaren utfördes cirka 65 000 färre planerade operationer i Sverige mellan den 16 mars och den 6 september i år jämfört med året innan, vilket innebär en minskning med 44 procent. Till det bör läggas cirka 5 000 färre akuta operationer vilket motsvarar 7 procent. Totalt uppgår alltså vårdskulden vad gäller operationer till cirka 70 000. 
Det finns stora skillnader mellan olika regioner. I Uppland och Västerbotten är nedgången i andelen utförda operationer 27 procent, medan den i Västmanland är 63 procent.

Utöver operationer har också både undersökningar och andra behandlingar skjutits upp, och även där finns således en vårdskuld. I många regioner har flera olika cancerscreeningar, till exempel livmoderhals, skjutits upp. 
Enligt RCC, Regionala cancercentrum i samverkan, har cirka 12 procent färre människor diagnosticerats med cancer under perioden mars-augusti 2020 jämfört med året innan. Det finns tecken på att denna nedgång kvarstår även när screeningprogrammen har återupptagits. 
I region Stockholm var nedgången i antalet cancerdiagnoser 22 procent så sent som i augusti i år jämfört med året innan. Chefen för Regionalt cancercentrum, Lena Sharp, säger att ”Det är allvarligt eftersom vi kan göra mycket för att bota cancer om den upptäcks tidigt” (Aftonbladet 2/10). 
Även om cancerkirurgi och andra cancerbehandlingar (cellgiftskurer, strålbehandlingar med mera) har utförts som vanligt under den intensivaste pandemiperioden riskerar alltså följdverkningarna att bli allvarliga och i värsta fall dödliga.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!