Domstol godkände högerns kampanj mot Kshama Sawant

”Högsta domstolens verkliga anledning är mycket politisk: det är en attack mot att vi entydigt står tillsammans med Black Lives Matter-rörelsen”, säger Kshama Sawant (Foto: Kshama Solidarity).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Efter tre månaders betänketid beslutade Högsta domstolen i delstaten Washington i torsdags att ge grönt ljus till storföretagens och högerns kampanj för att försöka avsätta socialisten Kshama Sawant från Seattle kommunstyrelse.

Försvarskampanjen för Kshama Sawant är redan igång, och lägger nu in en ny växel. Frivilliga socialister, aktivister, fackligt aktiva, antirasister och många andra kämpar för att stoppa försöket att avsätta USA:s mest uppmärksammade och framgångsrika socialistiska kommunfullmäktigeledamot.
Kampanjen för att avsätta henne (Recall) har nu sex månader på sig att samla in de 10,000 namnunderskrifter för att det ska bli en allmän omröstning om deras krav. Kshama Sawant sitter i Seattles kommunstyrelse sedan 2014 och har omvalts två gånger. I valet 2019 fick hon 52,6 procent, över 22,000 röster, i en kampanj där Amazon och andra bolag satsade miljoner på att stödja motkandidaten.

– Domstolens beslut är helt orättvist, men vi är inte förvånade, sa Kshama Sawant direkt efter beslutet, och fortsatte:
– Arbetande människor och förtryckta vet att vi inte längre kan lita på de kapitalistiska domstolarna för rättvisa. Domstolarna passar för vedergällning mot arbetarnas representanter, särskilt när det inte finns något krav på att anklagelserna är bevisade. Samma domstol sa nej till begäran om en kampanj för att borgmästare Jenny Durkan skulle avsättas, med argumentet att det handlade om ”politisk oenighet”. Detta efter att Seattle-polisen under Durkan använt tårgas, som kunde öka spridningen av coronaviruset och orsaka långvariga skador hos personer med astma eller andra andningssvårigheter. 
– Domstolen har nu enhälligt godkänt återkallelse-kampanjen mot Seattles enda valda socialist eftersom vi höll en timmes Black Lives Matter-möte där alla hade masker mot smittspridning i ett tomt stadshus. Högsta domstolens verkliga anledning är mycket politisk: det är en attack mot att vi entydigt står tillsammans med Black Lives Matter-rörelsen.

I kampanjen mot Sawant finns bland andra miljardären och Trump-­sponsorn Martin Selig; Jeannie Nordstrom från den  antifackliga detaljhandelsjätten Nordstrom; Amazons tidigare vice verkställande direktör, nu på AirBnb Dave Stephenson; Storbanken Merrill Lynch Senior Vice President Matt Westphal; rika Trump-givare som Dennis Weibling, Vidur Luthra och Greg Eneil; och överflöd av stora fastighetshajar, som John Stephanus.
Kampanjen för solidaritet med Kshama har inlett en massiv gräsrotssatsning. Hittills har kampanjen, mitt under pandemin, samlat in över 425,000 dollar i gräsrotsdonationer från över 4,000 personer. Kshama Solidarity-kampanjen har fått cirka 65 procent fler donationer än högerkampanjen i valdistrikt 3, liksom fler donationer i Seattle totalt.  

En vald representant som Kshama Sawant är inte bara sällsynt, utan också ett hot mot den rasistiska högern.

Lokala fackliga ledare och företrädare för olika grupper uttalade sig på en presskonferens för att försvara Kshama Sawant:
– Miljardärer och företagsledare vet att Kshama Sawant är både principfast och effektiv, att hon gör insatser där arbetande, marginaliserade och utsatta människor alltid är högsta prioritet. Hon lyssnar på oss, hon kämpar för våra behov och hon vinner. Detta skrämmer dem. Det är därför jag är här idag och står i solidaritet med Kshama. Hon har stått i solidaritet med oss, kämpat med och för oss, kommenterade Sharon Crowley, organisatör i bilarbetarfacket UAW 4121.
– Vi i bilförarnas fackförbund vill utvidga det skydd vi har vunnit till att omfatta alla medlemmar i gig-ekonomin, sa Don Creery, Uber-förare och styrelseledamot i Drivers Union som ingår i Teamsters 117, och fortsatte:
– Vi vet att Kshama kommer att vara med oss i denna kamp. Miljardärerna vet det också. Det finns inget som en miljardär älskar mer än en arbetare som inte har några rättigheter.
– Kshama Sawant tar bara lönen för en genomsnittlig arbetare i staden och använder sin plats för att bygga rörelser. Socialism och rörelsebyggande är inte bara för lördagstal, utan en kamp varje minut för att vinna segrar. De är rädda för att denna ledarstil kommer att spridas. Det är därför de är så beslutsamma att driva Kshama Sawant från sitt ämbete.

Flera svarta aktivister från sommarens protester försvarade Kshama Sawant på presskonferensen:
– För 16 år sedan blev min bror, Herbert Hightower Jr, skjuten och dödad av Seattle-polisen när han befann sig i en psykisk kris. Inspirerad av Justice för George Floyd och Black Lives Matter-rörelsen över hela landet bestämde jag mig för att agera, berättade Castill Hightower som fortsatte:
– Efter att ha nått ut till flera organisationer hade jag turen att välkomnas och stödjas av Kshama Sawant. Hennes orubbliga åtagande att bekämpa de orättvisor som gjorde att min bror mördades av Seattle-polisen och att hans mördare sedan skulle befordras till assisterande polischef åratal senare bevisade för mig att en vald representant som Kshama Sawant inte bara är sällsynt, utan också ett hot mot den rasistiska högern.

Storföretagen och högern är rasande över effekterna av socialistisk politik och sociala rörelser i Seattle samt hur Kshama Sawant och Socialist Alternative har inspirerat arbetande människor runt om i landet. 
Högerkampanjen försöker nu använda domstolarna och miljontals dollar för att upphäva valresultatet 2019, när Kshama Sawant omvaldes, och de historiska segrar som hon har uppnått: skatt på storföretaget Amazon, minimilönen på 15 dollar i timmen, lagar om rättigheter för hyresgäster som förbud mot vintervräkningar, och Black Lives Matter-segrar som det första förbudet i USA mot att använda kemiska vapen mot demonstranter. 
Delstatens Högsta domstol, som nu har godkänt försöket att avsätta Kshama Sawant, blockerade ifjol en kampanj för att avsätta Seattles borgmästare Jenny Durkan, som har nära band till Amazon, efter att Durkan organiserade en brutal attack mot demonstrationerna för rättvisa för George Floyd förra sommaren. 
Efter BLM-rörelsens höjdpunkt förra sommaren har domstolar i hela USA slagit ner på rörelsen och inriktat sig på aktivister med påhittade anklagelser, medan de lät mördarpoliserna gå fria. Precis som med polisen visar det att arbetande människor och förtryckta inte kan lita på domstolarna för rättvisa.
Det är ingen tillfällighet att kampanjen mot Sawant uttryckligen citerar hennes stöd för BLM-rörelsen och Amazon-skatten i deras begäran om att valet ska upphävas, samtidigt med många falska påståenden om att hon har brutit mot lagen. På grund av de odemokratiska reglerna i staten Washington fick hon aldrig chansen att försvara sig mot dessa falska anklagelser, och, chockerande nog, finns det inga rättsliga krav på att anklagelserna ska bevisas sanna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!