Dorian: Kapitalismen skapar värre klimatkatastrofer

Orkaner lika kraftiga som Dorian kommer bara att bli allt vanligare om inte kapitalismens klimatförändringar stoppas (Foto: Wikimedia Commons).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Orkanen Dorian sägs vara den kraftigaste orkanen som någonsin har slagit mot Bahamas. Ödeläggelsen är total. Det är ännu ett fruktansvärt testamente på den kapitalistiska klimatförändringens effekter.

”Jag har aldrig varit med om eller hört talas om en klass-5 orkan”, sade Donald Trump om orkanen Dorian, trots att sju sådana har ägt rum sedan han tillträdde, varav fyra har hotat USA (inklusive Dorian). Det är också minst den fjärde gången han påstår detta under sin ämbetstid; senast var i maj. Ignorant och dum är bara förnamnet.
Hur som helst uppnådde Dorian vindstyrkor och regnmängder som aldrig tidigare har skådats över Bahamas. När den drog fram över Bahamasön Great Abaco var det med vindstyrkor på hela 82 meter per sekund, som därmed tangerar det tidigare rekordet över land från Atlanten från 1935 (i Florida). Bara orkanen Allen år 1980 har haft starkare vindar i Atlanten, men då över havet.
Och nederbörden uppgick till 600 millimeter på två dagar när Dorian svepte över Bahamas. Att förstå mängden blir enkelt om man tänker att det är 600 liter vatten på varje kvadratmeter.

Dödssiffran stiger också hela tiden. Minst 40 har mist sina liv och många fler döda väntas upptäckas allt eftersom hjälparbetet fortsätter. Tusentals är saknade. Hela öar, som Grand Bahama, låg under vattnet när orkanen svepte över dem. 
Samtidigt rapporterade FN den 5 september att minst 70 000 är i behov av akut nödhjälp; mat, dricksvatten, mediciner med mera är stora bristvaror. Den siffran lär också öka ju mer känt vidden av katastrofen blir.
Under helgen kom rapporter från Grand Bahama att omfattande oljeläckage har ägt rum på den norska olje- och gasjätten Equinors (tidigare Statoil) lager på ön; dock ”bara på land”. 
Eftersom mycket av infrastrukturen i världen inte har ett tillräckligt starkt skydd mot allt värre klimatkatastrofer är det troligt att fler och mer omfattande läckage och miljöutsläpp kommer att inträffa i framtiden som ett resultat. Dessutom kommer allt fler fattiga och arbetarklass att drabbas av hemlöshet när deras hem raderas ut från kartan och en hel del också drivas på flykt då deras tidigare hem blir obeboeliga på grund av översvämningar eller andra katastrofer.
Lyckligtvis tappade Dorian i styrka när den nådde USA:s östkust. Även om det fortfarande då var en omfattande storm med höga vindhastigheter och hundratusentals hushåll har varit utan el, har den inte orsakat i närheten så mycket skada som när den drog fram över Bahamas. Denna vecka når Dorian Sverige som ett försvagat regnväder.

Jorden är under attack av kapitalismen och dess politiska företrädare som ytterst tar sig uttryck i typer som Bolsonaro och Trump.

Den globala uppvärmningen och klimatförändringarna orsakar stora rubbningar i ekosystemen. Det innebär att extrema väderfenomen som orkanen Dorian blir vanligare och mer omfattande. Utöver fler och värre stormar och översvämningar blir också torrperioderna längre. 
Därför blir det än mer nödvändigt att stödja de ungdomar som strejkar för klimatet. Den aktionsvecka för klimatet den 20-27 september kommer att bli ett nytt viktigt avstamp för klimatkampen. 
Vad som saknas idag inom klimatrörelsen är insikten om behovet av att anamma ett socialistiskt program för systemförändring. Om inte storföretagens, bankernas och de stora energibolagens makt utmanas, samt etablissemangets politiker som går systemets ärenden, kommer inget att i grunden förändras.

Exxon och andra fossiljättar planerar exempelvis att öka sin produktion av fossila bränslen, stick i stäv med mänsklighetens behov. 
Den brittiska tidskriften The Economist, ett kapitalistiskt språkrör, rapporterade i våras om att Exxon planerar att öka sin produktion av fossila bränslen med 25 procent mellan 2017 och 2025, för att tredubbla vinsten från gas och olja till 216 miljarder kronor. År 2017 redovisade Exxon en inkomst på 2 506 miljarder kronor. 
Att världens 100 största företag har stått för 71 procent av världens totala utsläpp av industriell koldioxid sedan 1988, och att blott 25 företag har stått för omkring 50 procent av utsläppen, visar hur smutsig vinstjakten är. 
Så länge det finns olja kvar i marken under kapitalismen kommer den att utvinnas, eftersom olja är lika med vinster. Likadant med diverse metaller och andra smutsiga råvaror (smutsiga i långa produktionskedjor, utvinning, transport, förädling, etcetera).

Jorden är under attack av kapitalismen och dess politiska företrädare som ytterst tar sig uttryck i typer som Bolsonaro och Trump. Inte bara miljö och klimat, utan även mänskliga rättigheter, attackeras utan motstycke. Forskning och vetenskap är för dem en dårskap eller något osant som står i vägen för ökade profiter. Utsläppen och avskogningstakten ökar, tvärtemot vad som krävs för att rädda planeten. 
Det finns bara en väg ur den stundande klimatmardrömmen – en socialistisk värld där allt och allas behov kan tillgodoses och där samhället styrs demokratiskt underifrån. 
Det krävs kämpande gräsrötter som kan ta strid för miljö, välfärd och lika rättigheter för alla. 
Dessa måste enas i ett nytt, socialistiskt massarbetarparti som kan lägga det utsugande kapitalistiska systemet på historiens skräphög. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!