Dra tillbaka hyreshöjningar under pandemin

Catherine Holt intervjuas av Axel Lyckberg, som båda sitter i styrelsen för 18 aprilkommittén (Foto: Kristofer Lundberg).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Trots pågående pandemi med ökad arbetslöshet och jobbvarsel blir snittet för Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag 1,8 procent i hyreshöjningar.

Mot detta samlades aktivister från hyresgäströrelsens 18 aprilkommitté utanför Göteborgs kommunfullmäktige för att ställa politikerna till svars. 
– Det är orimligt med hyreshöjningar i allmännyttan mitt under coronakrisen, sa Britt-Marie Björklund. 
– Vi bad AB Framtidens delegater i förhandlingarna att ta hänsyn till hyresgästernas ekonomi. Många hyresgäster har inte råd att betala hyran, sa Mahasti Hashemieh. 
– Jag har ingen inkomst, jag hade inte klarat hyran utan hjälp från mina vuxna barn redan som det är idag, sa Falis Samatar. 
– Företagen har fått lättnader, men vad har vi fått? Hyreshöjningar, konstaterade Pamela Möller-Ajani. 

18 aprilkommittén är en bostadspolitisk plattform som har vuxit fram i Västra Sverige och samlar hyresgäströrelsens tydligaste aktivister. De tar ställning mot marknadshyror, renovräkningar, ombildningar och utförsäljningar. 
18 Aprilkommittén bjöd även in politiker och aktivister att säga sin mening om Göteborgs allmännyttas hyreshöjningar. 
De flesta politiker gick bara förbi protesten, men Feministiskt Initiativs Stina Svensson och Vänsterpartiets Daniel Bernmar fördömde båda hyreshöjningar under coronakrisen. 
Socialdemokraternas Joakim Hagberg, som också sitter i Hyresgästföreningens regionstyrelse, ville dock inte se det egna partiets ansvar, utan var försiktigare och valde att istället prata om enskilda politikers möjlighet att internt driva på för bostadsbyggande. 
Protesten riktade krav på kommunpolitikerna att ta sitt ansvar under coronakrisen.
– Dra tillbaka beslutet om hyreshöjningar inom allmännyttan, kommenterade Britt-Marie Björklund, som själv fick en hyreshöjning på 2,3 procent.
– Storföretagen får miljonbidrag, medan arbetarna varslas, permitteras och ser sina löner stagnera – och samtidigt får hyreshöjningar. Det är vidrigt. 

18 aprilkommittén har nyligen haft stormöte och valt en styrelse väl förankrad i folk- och arbetarrörelsen. Den har en tydlig målsättning att mobilisera hyresgästkollektivet till kamp mot marknadshyror, renovräkningar och utförsäljningar, men är också fast beslutsamma om att åter sätta en social bostadspolitik på dagordningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!