Dramatiskt ökade utsläpp av växthusgaser

2007-05-30 11:49:17
En ny rapport visar att koldioxidutsläppen ökar mer än väntat, med tre procent om året under 2000-talet. Man kan jämföra det med att utsläppen ökade med i snitt en procent om året under 1990-talet.

Studien som publicerades i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS visar även att ökningen är störst i de så kallade utvecklingsländerna. Kina står för en betydande del av denna ökning.
Till Svenska Dagbladet säger Anders Turesson, Sveriges förhandlingschef i de internationella klimatförhandlingarna, att: ”Det understryker ytterligare att det är viktigt att vi får grepp även om u-ländernas utsläpp.”
En hållning som blir absurd när USA och Europa står för 60 procent av utsläppen.
Den ökning man urskiljt i början av 2000-talet är högre än det värsta scenariot som FN:s klimatpanel uppmålat.
Det är tydligt att kapitalismen är helt oförmögen att lösa miljöns och människornas behov.
Marie Bergqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!