Dråpslag mot Lunds skolor

av Anders Wemmert

Särskilt skola och förskola drabbas hårt av kommunens ”effektiviseringar” (Foto: Wikimedia Commons / Public Domain).

Den borgerligt styrda Lunds kommun planerar att göra besparingar och nedskärningar på över 250 miljoner kronor under 2020 – och ännu större nedskärningar planeras för 2021.

Nu har kommunfullmäktige beslutat att genomföra besparingar inom förskola och skola på drygt 114 miljoner kronor samt på drygt 25 miljoner inom gymnasieskolan. Sammanlagt nästan 140 miljoner kronor, vilket motsvarar 240 lärartjänster inom skola och förskola.
Lund styrs av en borgerlig allians bestående av M, L, C, KD och det lokala partiet Förnya Lund (FNL). För att få majoritet för budgeten var Alliansen beroende av aktivt eller passivt stöd av SD och MP, vilket man också har fått. Under nästan 10 års tid har det pågått årliga besparingar inom skola och omsorg på 1-2 procent, så kallade ”effektiviseringar”. Med den beslutade nedskärningen inom skolan och förskolan skärps dessa ytterligare.

Några exempel: de fem rektorerna för Lunds fem kommunala gymnasieskolor har i en artikel pekat på att besparingarna kommer att leda till att varje studievägledare, skolsköterska och kurator får nästan 800 elever att handleda jämfört med cirka 480 i snitt i övriga landet. 
De påpekar också att lärarna får större klasser; idag har man i snitt 32 elever per klass. Man kommer att få mindre tid till att förbereda lektioner och mindre tid till efterarbete. Inga vikarier sätts in vid sjukdom.
Allt detta drabbar naturligtvis eleverna med sämre kvalitet på undervisningen och ökad stress i skolan. Ovanpå detta hänger hotet om borttagande av 240 lärartjänster.
Förskola och grundskola står inför samma hot. Större barngrupper, färre anställda och sämre kvalitet. Det borgerliga styret i Lund har dessutom i sin nu beslutade budget räknat med noll procents löneökning för de anställda inom skolan. Om lönerna stiger väntar alltså ytterligare nedskärningar.

Nu måste det bli slut på nedskärningar och besparingar. Det räcker inte med att som Vänsterpartiet i Lund bara rösta nej till budgeten. Det krävs ett verkligt skoluppror! 
Det krävs en mobilisering av lärarfacken, elever och föräldrar och andra organisationer som med demonstrationer, skolstrejker och andra protester skapar en massrörelse mot den borgerliga politiken.
• Nej till besparingar i skola, vård och omsorg.
• Riv upp privatiseringarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!