Drönare var krigshets

De påstådda drönarna visade sig vara trafikflyg eller telemaster. Det stoppade dock inte högermedia från att trumma upp krigshetsen och kräva mer till militären (Foto: Jürgen Diermaier / Pixabay).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Såväl Säkerhetspolisen som den vanliga polisen säger att det ännu inte finns några bevis för att främmande makt har flugit drönare över Sverige den senaste tiden, skrev Dagens Nyheter den 29 januari.

Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen drönare vid Polismyndigheten, säger till tidningen:
– Av de cirka 200 rapporter vi har utrett har vi inte kunnat se det.
Inga bevis för att främmande makt flugit drönare över Sverige har kunnat hittas. Det stora flertalet av rapporterna har kunnat avfärdas då det rört sig om legala flygningar eller att det varit något annat man sett, som telemaster eller trafikflyg som ska landa.

– Det är allt från felaktiga observationer till naturliga förklaringar. Det kan till och med vara så att man inte varit inne på området, menar Per Engström vidare när han intervjuades i SVT.
Så var det också med de många ubåtar som sades ha setts i svenska farvatten, men som visade sig vara sälar, minkar och fiskstim. Ibland visade det sig också att det som sades ha varit en rysk ubåt i själva verket var en ubåt från ett Natoland.
Därmed inte sagt att ryska ubåtar aldrig gör intrång på svenskt vatten. Ubåtar från både Ryssland och Nato gömmer sig i svenska vatten.
De återkommande ubåtsjakterna tjänade dock militären väl – försvarsanslagen ökade och den svenska militären inlemmades i Nato.

I den krigshets som etablissemanget nu förenats i har drönarrapporterna tjänat samma roll som de tidigare ”ubåts-iakttagelserna”. Krigshetsens första offer är sanningen.
Även polisens drönarutredare, Per Engström, måste erkänna att dagens krigshets resulterat i att ”medierapporteringen inte alla gånger var så kvalitetssäkrad” och att samma borgarmedia är ovillig att rapportera ”sanningen när den uppdagas”.
Men det säger han också för att skydda staten – polis och militär – som målade upp ett drönarhot som inte fanns.
– Vi ska skjuta ner drönarna, sa både ÖB Micael Bydén och för­svarsminister Peter Hultqvist när de första drönarrapporterna kom. Som tur var hann de inte göra allvar av sin ”skjut först, fråga sen”-politik.

Etablissemangets media är ett språkrör för Försvarsmakten och militarismen. Krigshetsen känner inga gränser. Det gäller inte minst Dagens Nyheter som redan år 2016 påstod att ryska drönare har setts över Sverige.
Expressen, en annan borgerlig pressdrake, hävdade i mitten av januari med bestämdhet att en dröna­re ”av militär typ” hade observerats över Stockholms Slott, och den 19 januari skrev de att ”de senaste dagarnas observationer av drönare över svenska skyddsobjekt som kärnkraftverk och Drottningholms slott visar hur sårbart Sverige är i det spända säkerhetsläget i Europa – där den militära aktiviteten ökar kring Ukraina och i Östersjön”.
I tidningen intervjuades också Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap och expert på rysk krigfö­ring, som påstod det handlade om ”samordnade och upprepade” attacker samt ”att någon verkar vilja skrämmas”.
Vem denna ”någon” är står nu klart – krigshetsande media som gör sig till megafoner för militären och det politiska etablissemang som rustar militären men inte väl­färden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!